TW
0

L'aula de la mar
de Fornells

En vista del que s'ha publicat aquests dies al diari "Menorca" sobre els fons estatutaris, voldria fer-ne uns aclariments: en primer lloc, me n'alegro que el president del Consell Insular de Menorca surti en defensa del projecte de s'Enclusa, ja que és senyal que pensa executar-lo i espero que sigui al més aviat possible. De fet, aquest projecte ja hauria d'estar en marxa i no voldria que aquests fons es perdessin de cap manera, de moment s'ha tingut que demanar aplaçament. Al mateix temps m'agradaria que el president del Consell Insular manifestes interès amb trobar finançament estatutari o no per l'"aula de la mar de Fornells i centre d'interpretació de la costa nord de Menorca".

En segon lloc, que ningú ho mal interpreti, la nostra intenció no és sostreure res a ningú. A Ferreries s'ha d'executar el projecte previst ben complert, faltaria més. És totalment legítim però, que cada batle lluiti pel seu municipi, així ho veiem a cadascuna de les reunions de presidents de corporacions locals de Menorca, tots defensam els interessos dels nostres veïns.

En tercer lloc, la nostra idea és que el Centre d'Interpretació de la Reserva de la Biosfera de s'Enclusa tingui un annex, una extensió o un braç a la vora de la mar amb la denominació d' "Aula de la mar" i, d'aquesta manera, es posi en valor la reserva marina de Menorca, que casualment es troba situada a Fornells i també limita a una part amb Ferreries. De fet, els tècnics que han participat amb l'avantprojecte de s'Enclusa també han participat amb el projecte de Fornells. Els dos centres es poden complementar perfectament: un a l'interior i l'altre, a la costa, i així li vaig comunicar al president del consell i al batle de Ferreries ja fa temps.

En quart lloc, els fons per l'execució del centre de Fornells podrien ser també estatutaris o no, els estatutaris son els de s'Enclusa, els del Pati de Sa Lluna, Parc Bit, algunes sales funcionals etc... primer varem demanar incloure el nostre projecte al Pla de Dinamització Turística de Menorca i no va ser acceptat. Esper trobar voluntat política per executar-lo, i algú sap: amb que es dedicarà la baixa d'aquests projectes estatutaris? s'hi podran afegir altres projectes? tindrem nous fons estatutaris aquest any?. Lo imperdonable seria que es perdessin uns fons que tenen vocació de quedar a Menorca i de posar en valor la reserva de la biosfera de la qual la reserva marina de Menorca n'és una part molt important.

Per finalitzar, la relació amb el batle de Ferreries i amb el secretari general del PSOE és correctíssima, la nostra proposta pretén sumar sinergies, mai enfrontar municipis.

Xisco Ametller
Batle des Mercadal


Pontificar
Per accedir a una determinada posició en el món de la ciència un ha de passar pel filtre d'un concurs de mèrits, on s'avaluen les habilitats i els coneixements del candidat. És a dir, que un s'ha de cuidar molt de xerrar i defensar d'allò que sap i que domina, i pel contrari, evitar entrar en temes que li són aliens. Si hi ha gent més experta en un tema determinat, un no pot fer-se l'aventurer i voler saber més que els altres.

Idò bé, totes aquestes consideracions, que responen a la lògica més elemental, són ignorades diàriament a la nostra societat. Polítics, opinadors, tertulians, es permeten dia sí i dia també el luxe de pontificar sobre temes que, per formació i experiència, els hi són totalment aliens. Així, les seves conclusions en molts casos no són certes, ja que estan basades en la ideologia i no en el coneixement.

Igual que jo no puc xerrar de física de partícules o de bijuteria, perquè no hi entenc, tampoc xerraré de filologia perquè no forma part del meu camp de coneixement, però pel que veig, a la nostra Illa hi ha una gran quantitat de filòlegs i experts en varietats dialectals que alliçonen diàriament en la premsa. Al manco s'ha d'agrair en els temps que corren que aquestes lliçons siguin de franc.

Vaig llegir que el director d'aquest diari estava preocupat per la banalització del nazisme. Jo també. A tots els que xerren tan fàcilment i amb tanta lleugeresa del terror nazi, els hi recomanaria la visita a un camp de concentració o simplement cercar algunes fotos per internet del que fou el nazisme. Escridassar un polític és una cosa, exterminar sis milions de jueus i devastar Europa sencera és una altra. Les víctimes d'aquella barbàrie mereixen més respecte.

Juan Manuel Pallicer Santana
Braunschweig (Alemanya)

Comer bien
En un escrito anterior comentaba que de un tiempo a esta parte, la oferta gastronómica en Menorca había mejorado mucho. Lo decía sobre todo por el binomio relación calidad precio, ya que restaurantes de prestigio nos ofrecían comidas excelentes a precios muy asequibles. Yo, personalmente lo que más valoro de un buen plato es su sabor original, es decir que el cordero sepa a cordero, las gambas a gambas, las sardinas a sardinas etc. Y digo sardinas porque, en mi etapa cumpliendo con la patria en La Coruña, en un bar cocinaban las sardinas a la plancha recién pescadas, sin lavar, con la tripa, sal gorda "era un manjar de dioses" y además e importante en aquel entonces muy económico. No me gusta la Nueva Cocina a la que algunos llaman innovar donde a veces no sabes si comes cerdo o cordero. Innovar en la cocina desde mi modesta opinión, de una manera resumida, es satisfacer al cliente con nuevas recetas conservando los sabores originales.

El viernes pasado con mis amigos del Club Tenis Mahón, Juan Carlos, David y Sebastián, cenamos en el Rte. Can Nito (La Marina), una butifarra de sepia amb secas, albóndigas de raya; platos innovadores, conservando todo su sabor, que como bien dice David, estaban de nivel. Si a estos platos les sigue una tradicional lubina a la sal, postre, café y acompañados de un Campillo crianza de 2008 y pagas 25 euros, tienes que terminar diciendo gracias Mario por tan excelente cena.

Vicente Cajuso
Mahón