TW
0

107 nous donants de sang

Dia 14 de juny es celebra el dia Mundial del Donant de Sang. Els membres de la junta rectora de la germandat de donants de sang de Menorca volem aprofitar aquest dia per agrair públicament la tasca tan important que desenvolupen els donants de sang de Menorca. De la mateixa manera que també ho volem fer extensiu als diferents col·laboradors i voluntaris que ens ajuden a organitzar les col·lectes a cada poble, recordem que són unes 100 col·lectes anuals.Tota la feina que envolta l'organització d'una col·lecta és una feina altruista i voluntària, des del moment que es tanca el calendari anual d'extraccions fins el dia de la col·lecta hi ha una sèrie de tasques, com, per exemple, penjar cartells, pancartes per informar del dia de la donació, reservar el lloc on es farà la donació, preparar la picada que s'ofereix als donant, atendre als donants el dia de l'extracció... feines que són realitzades pels voluntaris de la germandat de donants de sang i amb la col·laboració de diferents empreses privades i entitats, Així com també participem en jornades de divulgació i informació de les diferents entitats socials i sense ànim de lucre que existeixen a l'Illa. A tots aquests voluntaris tornar a agrair-los aquest temps que ens dediquen.I, com no, mai oblidar a la peça més important, el donant. Una vegada organitzada i preparada la col·lecta els donants són la clau de l'èxit, sense ells no hi hauria extraccions i no es podria aconseguir l'objectiu pel qual tots treballem d'una forma altruista, la recollida de bosses de sang. Per tant gràcies per participar, per dedicar un temps, cada tres o quatre mesos, a donar sang.

Fa uns dies es va celebrar l'assemblea general de la germandat en la qual es va fer un repàs sobre l'evolució de les extraccions aconseguides aquest any. I estem d'enhorabona, si tot segueix la progressió actual aquest any superarem el nombre de bosses de l'any anterior. A dia cinc de juny hi havia 1.685 bosses, i, en canvi, el mes de maig de 2011 hi havia 1.421 bosses, per tant hi ha 264 bosses més i el que es més important per a nosaltres, s'han fet 107 nous donants.

Així doncs, si un dia vos animeu a ser donants només heu d'anar a algun dels centres on hi hagi col·lecta on un voluntari de la germandat vos atendrà i resoldrà els vostres possibles dubtes. I com a premi entrareu a formar part del gran selecte grup de donants de sang de Menorca.

Germandat de Donants de Sang de Menorca

Amb els immigrants
Quant al Decret Llei 16/2012 del Govern espanyol amb què s'introdueixen modificacions legislatives que afecten l'assistència pública sanitària, volem fer públiques les nostres consideracions i reflexions:

1. En el abans esmentat Decret Llei s'elimina el dret a l'assistència sanitària a les persones estrangeres sense autorització de residència a l'Estat espanyol, dret reconegut a la Llei d'Estrangeria. Només seran atesos els malalts greus, les embarassades i els menors de 18 anys.

2. Dubtam de la constitucionalitat d'aquesta mesura que és una greu involució en matèria de drets humans, doncs restringeix el dret a la protecció de la salut d'un col·lectiu que de per si ja està poc protegit. Dret reconegut en l'art. 25,1 de la Declaració dels Drets Humans. Aquesta situació comporta inseguretat i exclusió social per a un col·lectiu que ja pateix moltes altres limitacions.

3. No creiem que es pugui justificar aquest Decret Llei per la intenció de reduir el dèficit públic, doncs no representa un gran estalvi econòmic. Però si que a la llarga podria provocar situacions d'alt risc amb despeses superiors per la urgència d'una malaltia greu. El frau no està en aquest col·lectiu, sinó més tost en el "turisme sanitari" d'altres països europeus, que no tenen una sanitat pública tan ben dotada i gratuïta.

4. Més bé pensam que en el rerefons d'aquesta llei es manifesta una actitud preocupant, doncs, sempre, en situacions de crisi acaben pagant-ho els més dèbils i queden més malparats els col·lectius socials més vulnerables. Perilla el nivell aconseguit de benestar social. Benestar i justícia social que creiem irrenunciables.

5. Tot això ens mou a urgir al Govern espanyol que canvii la seva actitud i derogui aquest Decret llei i continuï oferint assistència mèdica a tota persona que ho necessiti. Ens ho recorda constantment l'Església en la doctrina social i el Papa Benet XVI, diu: "Qualsevol emigrant és una persona humana que, com a tal, té drets fonamentals inalienables que han de ser respectats per tots en qualsevol situació" (Caritas in Veritate, 65). És clar que s'han de reduir despeses en aquests moments de forta crisi, però segur que hi ha altres camins, com poden ser: la disminució en despesa militar espanyola; la persecució del frau fiscal; la rebaixa dels sous d'alts funcionaris i polítics i que les càrregues públiques estiguin més equitativament repartides a partir dels nivells econòmics.
1Cristóbal Vidal Barber
J. Bosco Martí Marqués
Joan Febrer Rotger
Francesc Triay Vidal
Llorenç Olives Galmés
Vicent Llabrés Riudavets
Mª Antonia Llambias
Diego Dubón Pretus
Teresa Gensà Clar