TW
0

L'escola d'Adults: la ruleta de la fortuna

És tota una sorpresa esperar a veure quina és la nova proposta dels governs municipals i autonòmic per ubicar la nova escola d'adults. La darrera: els antics quarters de Santiago. No per darrera, tampoc és nova. En època de campanya electoral, de fet, ja l'havien proposada, juntament amb altres propostes, sense cap mena de fonament real.No fa gaire temps, a principi d'any, s'havia proposat a una de les plantes de l'antic edifici de l'hospital Mare de Déu del Toro; de fet, el regidor Simó Gornés així ho va comunicar al darrer Consell Municipal d'Educació davant representants d'escoles, pares i mares i col·lectius, com una opció força viable i que permetria recuperar, a la vegada, un espai marginat, deteriorat i infrautilitzat. Aquesta política t'improvisació educativa per part del PP, en moltíssims d'àmbits com s'evidencien dia rere dia, es manifesta de forma visible també a Maó en la problemàtica de l'Escola d'Adults, davant els quals han mostrat una improvisació constant. La seva manera d'actuar davant aquest col·lectiu demostra, una vegada més, que en matèria eductiva estan actuant sense cap tipus de plantejament a mig i llarg termini. Ens preocupa que amb un tema com és l'educatiu es tendeixi a actuar d'aquesta manera sense tenir en compte, en cap moment, l'opinió i l'assessorament dels professionals.

Darrerament el món educatiu, i concretament l'Escola d'Adults, ha vist com el conveni que sustenta la seva activitat a Menorca perilla perquè de prorrogar-se, com havia succeït fins ara, per cinc anys, només s'ha fet per un. I a Maó, en concret, la qüestió de l'espai on es pugui ubicar l'escola, ha estat sempre una incògnita, per moltes qüestions que es plantegin i alternatives, que tenen com a denominador comú la seva inconsistència i la tendència que la proposta pugui durar el que tardi a arribar una altra proposta. En aquest sentit, recordem que prest farà deu anys que, després de valorar la possibilitat que la nova escola d'adults pogués anar als antics quarters de Santiago, es va decidir que sortiria molt més rendible comprar els terrenys de davant per fer un edifici nou, que és el que es va començar a planificar. Un edifici que, després, vistes les necessitats educatives de primària a Maó, es va optar per deixar per les edats primerenques. Ara tornam a encetar el meló, prop de deu anys més tard, després que el mateix PP que havia proposat a l'Escola d'Adults l'edifici de sa Graduada que quedaria buit en traslladar-se al nou edifici, hagi decidit mantenir Sa Graduada com a centre de primària i hagi deixat, una vegada més, l'Escola d'Adults, sense centre.

És cert que no és gens fàcil resoldre la problemàtica dels centres educatius a Maó, hi ha molts de factors en joc, i som conscients que les decisions que s'hagin de prendre sobre infraestructures educatives són plantejaments complexos. Tot i així, no hi pot quedar cap col·lectiu sencer perjudicat per les decisions preses, i de moment açò és el que està passant amb els adults. Aquests dies ha transcendit en premsa l'estudi de l'IBISEC sobre d'adequació dels quarters per a una vintena d'aules. Caldrà veure com es materialitza, tot açò. De moment, el PSM-Més per Menorca ha sol·licitat al Govern, en tasca parlamentària, informació sobre els estudis de viabilitat de la proposta de Santiago, la periodització pressupostària i la quantitat d'aquest pressupost, quines altres opcions de centres ha estudiat la Conselleria o com pensen seguir el procés d'ubicació definitiva.
Segons el que s'ha llegit en premsa, els representants de l'Escola d'Adults, de moment en valoren la proposta. Des del PSM més per Menorca, la valorarem definitivament un cop disposem de tota la informació. No hi ha una solució única, i la complexitat del problema requereix que tots els sectors implicats, i nosaltres ens hi sentim pel nostre compromís en l'educació, no ens tanquem i puguem valorar seriosament totes les propostes. Cal, així, que trobem una solució definitiva a la situació de l'Escola d'Adults.

PSM més per Menorca
Maó

El pla d'ajustament a l'Ajuntament de Ciutadella (i 2)

Des del PSM tenim molt clar que l'ajuntament no ha de fer de banc al GB i al CIME . El Govern de l'estat amb l'aprovació del Reial decret llei 4/2012 de 24 de febrer preveia un mecanisme de finançament amb l'objectiu de pagar a proveïdors que duia aparellada una operació d'endeutament a llarg termini per part de l'ajuntament i l'obligació d'aprovar un pla d'ajustament, a més establia uns criteris de prioritat de pagament (article 8 ) entre els quals hi havia el pagament , amb primer lloc, dels proveïdors que oferissin un descompte sobre l'import de la factura que l'ajuntament els deu des de fa un temps ,el PP s'enriu dels proveïdors? . En canvi, el Govern de l'Estat no ha previst cap reial decret que obligui a les administracions del Govern Balear i del CIME a pagar els deutes que té amb l'ajuntament. Aquestes administracions deuen a l'ajuntament de Ciutadella al voltant de 4.000.000€.
Si l'Estat hagués obligat a GB i CIME a pagar a l'ajuntament , aquest podria pagar als proveïdors sense necessitat endeutar-se ni de fer cap pla d'ajustament.- Ni des de l'Estat ni des de l'equip de Govern del PP s'ha de crear alarmisme entre la població ni pel que fa a la possibilitat de no cobrar per part dels proveïdors ni per la possibilitat que l'estat pugui intervenir l'ajuntament la qual cosa suposi retallades en alguns serveis que duu a terme el consistori pel fet de no haver aprovat el pla d'ajustament. Quina diferència hi ha ,realment, entre que l'Estat pugui fer els pressupost de l'ajuntament o que l'ajuntament hagi aprovat un pla d'ajustament? Pràcticament cap. El Govern de l'Estat quan va establir els criteris per a redactar el pla d'ajustament obligava als ajuntaments a incloure en els seus pressupostos anuals al llarg de 10 anys una sèrie de mesures per a assegurar el pagament de l'operació d'endeutament. Quines mesures? Entre d'altres, l'augment d'ingressos mitjançant la pujada dels impostos, taxes i preus públics, la reducció de costos de personal, la reducció de contractes de prestació de serveis o la reducció de la prestació de serveis no obligatoris. Si l'Estat intervé l'ajuntament i ha de confeccionar els pressupostos, què farà? Augmentar els impostos, reduir els costos de personal, reduir la prestació de serveis no obligatoris, és a dir, exactament el mateix que ha obligat a fer als ajuntaments amb aquest pla d'ajustament.Per altra banda, abans d'intervenir un ajuntament, s'ha de demostrar que aquest no ha garantit l'estabilitat pressupostària que es requereix des de l'Estat. Només en aquest cas, l'estat hauria de prendre mesures.

Des del PSM pensam que l'ajuntament ha de treballar perquè en el manco temps possible es pugui pagar als proveïdors , empreses i autònoms, que tant mancats de liquiditat estan en aquesta època de crisis i perquè es segueixin prestant els serveis bàsics necessaris que garanteixin l'estat del benestar.

Joana Gomila Lluch
Portaveu del grup municipal del PSM a l'Ajuntament de Ciutadella