TW
0

A la recerca d'una nova educació:
Alaior-Pollença

L'esperit de Guillem Cifre de Colonya i l'Escola Laica d'Alaior.

Avui que Europa està fent aigua, i molt especialment aquesta part mediterrània, ens donam compte que qualque cosa haurem fet malament. Cada dia ens allitam amb el desencís d'haver-nos rebaixat davant el mercat de fariseus inútilment, mai no en tenen prou: ni d'aturats, ni de retallades, ni de fons de salvació, ni de res. L'ambició d'un sistema econòmic sense ètica i d'una ignorància d'ideals extrema en les masses ens han portat un cop més a patiments generalitzats i a futurs desesperançats.Per açò, el Centre d'Estudis Locals ha volgut recuperar uns exemples llunyans en el anys però més actuals que mai en l'esperit. Guillem Cifre de Colonya a Pollença i els sindicalistes àcrates d'Alaior, en el seu moment, van apostar per un sistema educatiu que havia de fer ciutadans amb l'esperit crític, amb la creativitat, amb una excel·lent formació, que acabarien esdevenint homes i dones de bons principis, a l'extrem oposat a la misèria d'esperit que enverina els cervells de tots aquells que ens han portat a la crisi de l'opulència paranoica. En què ens hem equivocat?

Amb dues conferències intentarem recuperar allò que hi havia de fonamental en les aportacions pollencina i alaiorenca per una educació integral i sòlida. Tal vegada podrem deduir per què l'Europa del coneixement està agonitzant. Més moderns que mai hem apostat per un model que omple les llistes d'aturats entre els més joves, que pateix milions d'insubmisos educatius, que en els adults ha baratat la cultura per l'alienació consumista. I en què els excel·lents, els líders, amb tot els recursos dels estats moderns són incapaços de defensar la dignitat dels ciutadans enfront dels vicis insaciables de l'avarícia capitalista. Tot un poema sobre la imbecil·litat humana.

Aquest divendres el doctor en pedagogia Pere Alzina Seguí, a les 20.30 h, a la Sala Capitular de l'Ajuntament d'Alaior, farà la primera conferència i ens parlarà d'allò que van tenir de lloable, d'útil, aquelles iniciatives, per tal de redescobrir què hem de fer amb el sistema educatiu actual perquè sigui fonament d'èpoques més intel·ligents.

Anselm Barber Luz
Centre d'Estudis Locals

Homenatge a Miquel Ametller

"No he fet prou per lo que podria haver fet", ens comentava un dia n'Ametller. Però és evident que dins Menorca i fora d'ella, quan rallam de glosa, a molta gent ens ve la imatge de Miquel Ametller, i també al revés, si xerram de Miquel Ametller a molts seguidors i amants de la improvisació, ens ve al cap la glosa. I és que ha estat tota una vida que s'ha mantingut aquest binomi persona-poesia. Però no només s'ha de reconèixer que n'Ametller ha estat i és un gran glosador, és més que açò; ell ha representat, dins aquest món del cant improvisat, l'enllaç del passat amb el present; ell ha fet possible que avui dia la glosa no sigui una relíquia d'aquells temps; ell ha sabut posar aquest art tan menorquí al lloc que li correspon. L'acte d'homenatge d'aquest dissabte no és només una trobada més de glosadors, com les que s'han organitzat aquests darrers anys, és una mostra d'agraïment immens i de reconeixement a aquest mestre a qui tant valoram. L'associació Soca de Mots, que ell va fundar, i tota la gent de Menorca que estimam les arrels sentim que és una bona manera d'agrair-li tanta feina i dedicació. I és per tot això que desitjam que aquesta sala Multifuncional de Ciutadella s'ompli dissabte a les 18.30h. de bona companyia, alegria, emocions i bons records. Us esperam a tots.

Soca de Mots
Ciutadella

Residencias
geriátricas

En Mahón disponemos de residencias para la atención de un sector de población de más de mil personas, que resultan claramente insuficientes. La situación se mantiene en una satisfacción relativa, debido a que la gente tiene una cierta aversión a estas instalaciones. Además de que aprovechándose de esta escasez de oferta, las administraciones establecen unos precios disuasorios, o tienes que carecer en absoluto de un mínimo de patrimonio, o tienes que pagar una cantidad completamente fuera de la realidad.La mentalidad del sistema socialista, es atacar a cualquier persona que haya podio conseguir algo en la vida aunque sea a costa de grandes sacrificios, hay que desposeer a todo el mundo, a fin de conseguir una situación igualitaria. Lo que no obsta para que todos los dirigentes del partido, hayan conseguido una situación privilegiada.Consecuentemente en los precios que se aplican para los servicios, en las residencias que disponemos en Mahón, existían una diferencias relativas a cada Administración. En lo referente al geriátrico del Cós de Gracia, tenías establecido para los que no disponías de patrimonio, una cantidad correspondiente a un porcentaje de la pensión, en cambio los que disponías de algo positivo, tenía establecida la cantidad de 2443 euros mensuales. En la carretera de Sant Lluís, el precio era algo inferior. Para certificación de lo cual pedían las declaraciones de renta de cinco años, además de una hoja registral de idéntica temporalidad.

Con el cambio electoral de las Autonomías y Ayuntamientos, ya ha aparecido en la prensa al precio que considera la Autoridad, que al parecer se concreta en 65 euros por plaza y día., lo que totaliza la mensualidad en 1950 euros. Es decir que con el cambio político la filosofía no ha cambiado en mucha consideración. El expolio resulta permanente.

El precio en justicia n es relativo a las personas que vayan a disfrutar de los servicios, sino que lo determinante es el coste a que corresponde, la calidad de los mismos. Establecer un precio abusivo, se le dé el calificativo que se quiera, en la realidad es estafar, a pesar de los matices que deseen utilizar.

El Partido Popular tiene la posibilidad y la obligación de realizar una gestión que se corresponda a una Democracia, del Estado de Derecho.

Próximamente pasaré a considerar la posibilidad de crear unas entidades privadas para que el ciudadano tenga la posibilidad de selección. Piensen en lo que sería poder disponer de una especie de Hotel Port Mahón a un precio asequible.

Juan Tortosa Bagur

Maó