TW
0

Un jubilat
no economista

A Menorca, igual que a altres llocs, molta gent ha perdut la feina i li costa trobar-ne una altra, i molta gent que la conserva té por de perdre-la. Aquest és un tema que apareix contínuament en moltes de les converses que a l'actualitat tenim els menorquins.

La situació d'atur laboral és perjudicial per als individus i les famílies. El malestar que provoca pot perjudicar fàcilment la salut física i mental dels qui en són víctimes, i deteriorar igualment les relacions familiars (entre cònjuges, entre pares i fills...)

Fa cinquanta anys, quan jo encara vivia a Menorca, hi havia aproximadament 30.000 habitants menys que ara, més pagesos i treballadors en fàbriques i tallers, moltíssimes però moltíssimes persones menys que visquessin del turisme, i la construcció no tenia la importància que ha assolit aquests darrers decennis.

Parlem una mica de la situació de la construcció en aquests moments. Tots hem sentit parlar del seu boom i el seu explosiu 'bum!' Molts dels actuals aturats de Menorca -autòctons o immigrants- treballaven a la construcció, i lògicament voldrien recuperar la feina perduda. Però hauríem de parar atenció al fet que és pràcticament impossible que 'tots' aquests aturats de la construcció puguin tornar a treballar-hi. Amb el sobrant de cases, pisos, etc., etc. que no troben des de fa anys comprador, a quin inversor se li acudirà d'augmentar-ne encara més el nombre? Sembla poc probable un canvi a curt termini.

Tot fa pensar que molts d'aquests treballadors de la construcció aturats que probablement busquen encara feina de 'la seva' s'haurien de 'reciclar'. Però aquest canvi de feina no sembla gaire fàcil. ¿I quines 'noves' feines es podrien crear en una illa com la nostra?

Jo no sóc economista, i tenc por d'haver escrit aquí qualsevol disbarat. Però m'ha semblat oportú de parlar, en una secció del diari tan llegida com aquesta, un tema que, tant si som aturats com no, ens preocupa a tots.

A Menorca hi ha molts economistes que a través de la premsa illenca ens podrien oferir la seva opinió davant d'aquest problema gravíssim que està amargant la vida de tants dels nostres conciutadans.
Eladi Saura
Maó