TW
0

Més raons per a no traslladar Sa Graduada

Diuen el batle de Maó, Sr. Tur, i el delegat d'Educació, Sr. Coll, que per a la pròxima legislatura, Maó podrà disposar d'una nova escola a Dalt Sant Joan per acabar definitivament amb els greus problemes de massificació escolar.

Aquesta afirmació no només té un excés d'optimisme, sinó que peca d'imprudent i de poc realista. M'explic: l'escola de la Ronda estarà enllestida 30 anys després que la darrera que es va construir a Maó. Si les obres comencen el mes que ve, açò serà exactament 6 anys després d'haver-la anunciada (desembre de 2004). Si els terminis previstos es compleixen, l'alumnat hi entrarà el segon trimestre del pròxim curs, és a dir, l'any 2012. En total, un mínim de 8 anys d'espera.

Anam a analitzar la possible futura escola a Dalt Sant Joan. Actualment, els terrenys on s'ubicaria no estan qualificats com a educatius. Perquè així sigui, primer s'ha d'aprovar el nou Pla General de Maó, cosa que encara no s'ha fet. Posteriorment, l'Ajuntament hauria d'adquirir els terrenys (que són rústics) per cedir-los a la Conselleria d'Educació. A partir d'aquí, s'elaboraria el projecte, es licitarien les obres, s'hi durien a terme i s'hauria d'equipar l'escola. No cal donar-li gaire voltes per arribar a la conclusió que ens anam a 8 anys enllà, tirant curt.

Si a açò hi afegim la lentitud dels procediments administratius, els contratemps que hi puguin sorgir, la crisi, les retallades de pressupost en matèria d'educació i la lenta però progressiva disminució de la població, la construcció de l'escola a Dalt Sant Joan per a la pròxima legislatura és poc més que un somni.

Es d'agrair que els senyors Tur i Coll hagin admès que amb la nova escola de la Ronda no s'acabarà amb la massificació. Tanmateix si esperam uns 8 anys en construir-hi una altra, el problema se'ns eternitza.

Ens podem estalviar una escola nova i costosa (4,5 milions d'euros costarà la de la Ronda) a canvi de la reforma d'una escola que ja existeix, que està ben situada i que els tècnics han afirmat que es pot adequar a la normativa existent. Estam parlant, naturalment, de Sa Graduada.

El curs 2009-10 es van matricular 2.028 alumnes a les escoles públiques de Maó (dades extretes de la Conselleria d'Educació). Tenint com a referència que el nombre d'alumnes en un centre de dues línies es de 450 alumnes i d'una línia es de 225, hi va haver un excedent total de 453 alumnes matriculats. Traslladant Sa Graduada a la nova escola, només s'hi guanyaria una línia, es a dir, s'incrementaria l'oferta de noves places en 225. Per tant, encara hi mancarien 228 places per cobrir. Aquestes places les cobriria Sa Graduada actual, ja que és una escola d'una línia. Per tant, amb la construcció del centre de la Ronda i la rehabilitació i adequació de Sa Graduada, se cobreix la demanda actual.

No m'he oblidat de l'Escola d'Adults de Maó. Mentre passa el temps i tot segueix igual o pitjor, l'Ajuntament d'Alaior ha rehabilitat i adequat l'escola d'adults "de gratis" (gràcies al Plan E) i, d'altres, com es Mercadal, també estan adequant edificis per a aquesta finalitat. Si Maó hagués aprofitat aquestes subvencions, l'Escola d'Adults probablement ja disposaria de l'edifici que reclama.

Els polítics estan contents i eufòrics de fer realitat un nou centre escolar tan necessari per a Maó. Tanmateix, els ciutadans no hem d'oblidar la lentitud que dur qualsevol decisió d'aquest tipus i la facilitat amb què parlen de calendaris d'actuacions els nostres governants, sobretot en època preelectoral.
Seguiu-nos a Facebook: "Salvem Sa Graduada i recuperem el centre de Maó"

Joana M. Garau Sobrino
Maó

--------------------------

La enseñanza, también en castellano

En relación al escrito del Sr. Florit Nin del pasado 6-11-10 en el que trata de convencernos de por qué el catalán ha de ser obligatorio en la escuela, nos gustaría comentar un par de cosas;

No creemos que haya mucha gente que lea (y menos quien las crea) sus falacias acerca de los peligros de que los padres puedan escoger la lengua de enseñanza para sus hijos, así que no vamos a desmontarlas una por una.

Vd. no expone, en el fondo, más argumento que éste: Si no obligamos a todos los escolares a aprender en catalán, muchos escogerán el castellano y arruinarán nuestro proyecto nacionalista.

Bueno, nosotros pensamos que hablarán en la lengua que quieran. Pero creemos que se sentirían más cómodos y serían más capaces estudiando en su lengua materna. Y sabemos que ése es el derecho que Vd. y los que piensan como Vd. les están negando.

Pero de la misma manera que Franco no erradicó el catalán, tampoco ustedes erradicarán el castellano. Ya tuvimos que enseñar a nuestros hijos a leer en castellano cuando tenían cinco años. Hoy les tenemos que enseñar las partes de una flor en castellano. Mañana Dios dirá.

No es fácil explicarles esta incongruencia. Hasta ellos comprenden que deberían estudiar en la lengua que hablan en casa. A esa edad están todavía libres de lavados de cabeza nacionalistas y no comprenden situaciones como: "si sigues hablándome en castellano, te suspendo" (escuchado en clase, ejemplo real).

Si hay algún padre que no quiera escoger la lengua en la que sean educados sus hijos, no lo conocemos. Pero sí conocemos a antidemócratas que nos imponen la suya.

Por cierto, la recogida de firmas que tanto le incomoda ya supera las 1.500. Y recuerde, Sr. Florit, queremos que nuestros hijos (no los suyos) estudien en castellano pero "asegurando el correcto conocimiento del catalán".

Le entenderán, hombre, le entenderán.
Para quienes quieran adherirse a nuestra recogida de firmas, he aquí el enlace de internet con el texto: https://docs.google.com/Doc?id=ddqb9qh9_0hps3mzfd&btr=EmailImport. Por favor, envíenlas al apartado de correos 564 de Mahón.

Gracias.

Paco Morillo Bosch
Lola Marcuello
Sergio Peralta
Maó

--------------------------


¿Dónde está el sentido común?

La gente de la calle se pregunta por qué se ha configurado el actual trazado de la carretera Maó-Sant Lluís de tal manera que no responde al objetivo previsto: Seguridad vial y fluidez.

Aparte de ser muy espectacular, dicha carretera no resuelve el propósito esperado, porque simplemente no da fluidez al tráfico, y no representa una carretera segura. No se entiende la infrautilización de un carril secundario que sirve solamente para dirigirse a los comercios situados a la derecha del mismo y se pregunta por qué los vehículos lentos no lo pueden utilizar, ni tampoco los autobuses, ciclistas de competición y motos de reducida cilindrada.

En cuanto al carril bici de dicha carretera, y se puede aplicar este comentario a todo los carriles bici de la Isla, tampoco sirve para el propósito que se había contemplado. Ninguno de los ciclistas que utilizan una bici de competición lo emplean, por la sencilla razón que dichos ciclistas, según comentarios de uno de ellos, pedalean a una velocidad de 40 kilómetros por hora y en el carril bici circulan mayores y niños, que no utilizan bici de competición, pedaleando a una velocidad de 10 a 15 kilómetros por hora. El conflicto es patente y el peligro evidente.

Se ha dicho que no se puede desdoblar la carretera Maó-Ciutadella porque principalmente devoraría mucho terreno y en la carretera Maó-Sant Lluís se ha acaparado una cantidad ingente de terreno sin conseguir solucionar el problema existente: La seguridad vial y la fluidez del tráfico.

Hablando de seguridad vial, quiero reiterar aquí mi comentario que hice hace años referente al carril lento de Sa Costa de s'Indio en Es Mercadal donde se permite el adelantamiento tanto en la bajada como en la subida. Espero que no se espere hasta un fatal desenlace para rectificar tal dislate, permitiendo sólo el adelantamiento en la subida.

A. GEORGES FERRARA
Punta Prima (Sant Lluís)