A Ciutadella ja hi comença a haver finestres engalanades amb la bandera, es comencen a escoltar les primeres notes del tambor i el fabiol pels carrers i es van succeint els replecs de cavalls i cavallers. Són alguns dels senyals que anuncien que les festes de Sant Joan són a prop. Un altre dels actes que ens fan saber de l'arribada de les festes a Ciutadella és l'esperada publicació, un any més, de la revista que «Es Diari», any rere any, treu amb 76 pàgines a tot color. Un exemplar del Sant Joan 2024 que es començarà a distribuir a partir de demà; els subscriptors d'«Es Diari» rebran aquesta revista a ca seva i, a part, es podrà comprar a totes les llibreries de Ciutadella, per 8 euros.
Un any més aquesta extensa i complerta publicació santjoanera ha estat coordinada pel redactor d'esports Joan Juanico, amb l'ajuda de l'editor, Josep Pons Fraga, i amb una acurada maquetació per part de Josep Bagur Gomila.
Enguany l'encarregat d'il·lustrar la portada que dona l'entrada a la revista ha estat l'artista plàstic, Carles Moll, de família ciutadellenca i què s'ha inspirat en el jovent que du sa somereta. Crida especial atenció en aquest primer any del nou bienni la junta de caixers, presidida pel jove Carlos de Salort Pons, amb una junta, mescla de veterania i joventut, com ens expliquen els caixers en aquestes pàgines. També hi té protagonisme s'homo des be, en José de sa Marjal', qui a més és cavaller i voluntari. Després d'anys, Carmen Carretero– filla del recordat, Joaquín Carretero– posa el toc femení en l'elaboració de les carotes que es rompran dia 24 capvespre i el veterà actor, Toni Riudavets, ens narra què sent enguany amb el doble paper de director i Carrelet, a «Foc i Fum».
Variat ventall de reportatges
La revista del 2024 recull un bon grapat de testimonis, reportatges i fotografies– moltes dels nostres fotògrafs, Josep Bagur Gomila, Gemma Andreu i Katerina Pu–, amb protagonisme dels qui van a dalt cavall però també de molts altres santjoaners anònims, o no tant, com Rafel Mascaró, intern de la Fundació de Persones amb Discapacitat de Menorca qui, des dels catorze anys, acompanya sa somereta cada Sant Joan.
La nissaga de cavallers sortints del lloc de Binicanó, explicat en primera persona per l'amo, Pedro Marquès Benejam, agafa rellevància en aquest exemplar, sent el seu un cas singular, ja què fins a cinc membres de la família surten a la qualcada. Com també, xerrant de cavallers de sempre, la família Fedelich Allès, de qui en Joan de Torretrencada, ens narra vivències i sentiments, des de l'experiència. També a partir dels seus ‘anys de barraqueta' a la qualcada, Bosco Faner– actual vicari general a Menorca i què es recupera d'un greu accident de tràfic–, es remunta a 50 anys enrrere de quan es va estrenar de capellana.
Aquesta revista també vol tenir un record pels que ja no són amb nosaltres, com Sebastià Moll, l'amo des Julivert, a qui Esteve Mercadal li dedica una polida poesia. Neus A. Juanico ens emociona recordant a la seva germana Nena, santjoanera de dalt a baix.
Les pàgines centrals d'enguany són més vistoses que mai, amb unes polides estampes tretes fa poc de Can Salort, la casa del caixer senyor d'aquest nou bienni i epicentre de la festa. Precisament, la família De Salort també hi té un paper destacat en aquest exemplar, com a gran nissaga de caixers senyors, des del bienni 1866-67, al 2016-17. També mostram tres maneres diferents de viure les festes a Ciutadella; des del lluitador mundial, Frank Muñoz, qui després d'anys agafant trossos de carota enguany li toca feina de policia as Pla; fins als interns del Centre Socisanitari de Santa Rita que viuen el seu particular Sant Joan o Joan Sales, venedor de l'ONCE que du 20 anys servint a la beguda del noble.
Vicent Garcia, un clàssic de la Banda de Música, ens explica com xala sonant amb les seves filles i Toni Gener i família ens obren portes al carrer Sant Cristòfol. Bep Marquès i Joss Crespí ens ofereixen la seva cançó i na Rita Mercadal, els seus retallables santjoaners.
Ramellet de col·laboradors
I com que aquesta revista no seria possible sense els nostres habituals col·laboradors i articulistes, novament podem gaudir dels coneixements santjoaners i habilitats a l'hora d'escriure de clàssics ja de la publicació – com Pau Faner, el bisbe Gerard Villalonga, Francesc Carreras, Sili Pons, Anna Maria Ticoulat o Joana Bagur– amb altres una mica més recents, com Toni Català, J.M. Anglada, Caterina Bonet, Jaume Anglada, Maken Massanet o Enric Pérez Massanet. També n'Andreu Salord Bosch posa de nou el seu granet d'arena, amb les seves fotos antigues de Sant Joan.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.