Un terme de nova creació, un dibuix i una definició a integrar a l'«Inclusionari», el diccionari castellà «més democràtic i inclusiu de la història que defineix la importància de la inclusió de les persones amb discapacitat a la societat».
Aquest és el repte que ha assumit l'alumnat de 4t de Primària del CEIP Mateu Fontirroig. Tant el grup A com el grup B han participat en la quarantena edició del Concurs Escolar del Grup Social ONCE.
Precisament, la classe de 4t B ha estat seleccionada juntament amb l'escola Sant Pere de Palma com un dels guanyadors a nivell autonòmic. La seva paraula, «visiducar», ha estat premiada pel jurat i ara participarà en l'edició nacional del concurs. Per una altra banda, el terme «iguorcapa» de la classe de 4t A s'ha quedat a escassos dos punts d'igualar als seus companys. Cal recordar que al concurs han participat quasi 7.000 alumnes de 107 centres educatius de Balears.
Feina lúdica a classe i a casa
Per dur a terme aquesta tasca, han estat necessàries quatre sessions a l'aula, a més del temps fora de l'escola. «Ens va venir molt bé perquè estàvem treballant els tipus de paraules», comenta Silvia Nogales, la tutora del grup de 4t B.
La primera part de la feina va començar amb els pares. «Els alumnes van demanar a casa paraules que tinguessin alguna cosa a veure amb la inclusió», recorda la mestra. Amb aquesta informació recollida, van fer una llista amb totes les paraules que havien sortit i van seleccionar aquelles que consideraven més importants. «Hi havia paraules que a ells fins i tot els hi costava entendre, com per exemple equitat», assenyala la docent.
D'aquesta manera, van acabar creant dotze paraules. Va ser en aquest moment quan van triar aquelles que els agradava, que entenien millor... Cercant diferents prefixos, fent servir alguns sufixos i emprant unes combinacions determinades, «visiducar» va acabar sent la paraula triada per la classe, formada pels termes «visibilitat» i «educar».
Per la seva part, els fillets i filletes de la classe del costat, 4t A, van seguir el mateix procés amb «iguorcapa», una paraula que fa referència a la igualtat d'oportunitats per a les persones amb discapacitat.
«Visiducar»
Per reforçar el significat d'aquest nou terme, tota la classe va dibuixar una representació d'allò que entenien per «visiducar» i, després, van escollir aquell que més els agradava.
Finalment, nens i nenes també van gravar un àudio en el qual indiquen la paraula seleccionada i la seva definició. Durant el procés, també van poder divertir-se amb el videojoc «Oncity II», compost per minijocs i preguntes que analitzen l'accessibilitat de les persones amb discapacitat al llarg dels anys.
La deliberació del jurat es coneixerà a l'abril, però de moment podran tant Silvia com la seva classe gaudir d'una experiència no revelada valorada en 500 euros.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.