TW
3

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal i amb la col·laboració del Consell, ha exposat els resultats del seguiment de nidificació de les espècies rapinyaires de Menorca durant aquest any.

Prestant atenció també als exemplars que es troben a Mallorca i Eivissa, l’objectiu de la investigació és comprovar el desenvolupament de la reproducció, determinar l’ocupació de territoris i de nius, la posta, l’eclosió, l’èxit reproductor i la productivitat. Així doncs, els tècnics s’han ajudat de mitjans òptics per dur a terme les visites des de terra, afegint-hi embarcacions per fer-les des de la mar.

Aquest recompte, que aporta dades que revelen un estat de conservació favorable a l’Illa, és primordial per estudiar la tendència demogràfica i la distribució anual de les aus rapinyaires, establint d’aquesta manera plans de recuperació i conservació que assegurin la seva viabilitat. Al cap i a la fi, són animals poc abundants que es situen a la part alta de la cadena tròfica. A més, el fet de viure a Balears, un arxipèlag allunyat del continent, les converteix en unes criatures molt fràgils que requereixen una atenció i una vigilància especials.

Entre les espècies pròpies de Menorca incloses tant en l’estudi com en els catàlegs estatal i autonòmic d’espècies amenaçades, es troben el milà, l’àguila peixatera i la miloca. Mentre que la primera es troba en perill d’extinció, les dues restants ocupen la categoria de vulnerables. Així i tot, la bona evolució de l’àguila peixatera i la miloca indiquen una millora. En canvi, el milà preocupa pel seu petit decreixement poblacional.

Àguila peixatera

Les vuit noves cries confirmen un bon any

A diferència de les illes veïnes, la reproducció d’exemplars d’àguila peixatera a Menorca es podria considerar exitosa. Cinc parelles de les sis conegudes a l’Illa van fer posta d’ous i quatre s’han reproduït amb èxit, donant lloc al naixement de vuit noves cries. Són xifres de naixement similars a les de Mallorca. Tanmateix, a l’illa més grossa es van revisar 35 nius, però tan sols han nascut deu polls, el que denota un problema a corregir.

Milà

MENORCA. MILANO. MILANA. VUELO. ESPECIE PROTEGIDA. AUTOCTONA. FAUNA.

Set parelles menys respecte a l’any anterior

A Menorca s’han detectat un total de 62 parelles de milans, el que suposa un descens de set parelles respecte a l’any 2022. Tot i això, s’ha detectat una producció al voltant dels 90 polls, unes xifres majors de les que es controlen a Mallorca, on han nascut un mínim de 71 cries. La peculiaritat de Mallorca és que aquesta illa realitza una estima de parelles reproductores de milans cada quatre anys. Enguany, s’han detectat 47 nius ocupats d’un total de 174.

Miloca

MENORCA - ESPECIES MENORQUINAS - IMAGEN DE UNA MILOCA, UN PEQUEÃ'O VOLTOR

Increment notable amb dotze parelles més

Aquest rapinyaire comú a la nostra illa, encara que només de pas durant l’hivern i en un nombre escàs, compta enguany amb un total de 62 parelles a Menorca. Aquestes dades indiquen la bona salut d’aquesta espècie. I és que suposa una pujada de ni més ni menys que dotze parelles. Durant els darrers vint anys, la xifra de parelles s’ha mantingut estable amb un total de 50.

Voltor negre

Estabilitat a les espècies de voltor a Mallorca

Respecte al que seria la reproducció del voltor negre, el voltor lleonat i l’àguila coabarrada, que només es dona a l’illa de Mallorca, destaca la certa estabilitat de les espècies. Quant a les dades de la primera, hi ha hagut posta a 42 dels 44 nius ocupats, volant així 34 polls. Pel que fa al lleonat, les 15 parelles detectades han produït un total de 15 cries. Finalment, de les deu parelles d’àguiles observades, s’han reproduït sis i s’han comptabilitzat vuit cries.