El fred i el temporal no han impedit que Ciutadella hagi celebrat la tradicional procesó dels 'Tres Tocs', amb la que es recorda la conquesta de Menorca pel rei Alfons III enguany fa 730 anys.
Tot i les baixes temperatures (de entre 5 i 6 graus), reforçades més encara pel vent, la comitiva ha sortit de la Catedral a les 12.20 hores, encapçalades per la imatge de Sant Antoni. Hi havia perill que la processó no es celebrés a l'exterior pel temps, com va passar per darrera vegada al 1980, però finalment s'ha decidit fer-la.
Al capdavant, els regidors que representen la Corporació de Ciutadella a la processó, a cavall: Juan García (PSOE), encarregat de dur el penó, José López (PSM) i Diego Pons (PP), i després, seguida pel clergat, amb la participació per primera vegada del nou bisbe Francesc Conesa; i autoritats civils i militars.
El recorregut pel centre de Ciutadella ha estat ràpid i vint minuts després s'ha arribat fins a la plaça de les Palmeres. No ha estat una processó multitudinària com la d'anys enrere, i tothom, anava ben abrigat amb guants, bufandes i gorres. També hi ha hagut algun paraigua, per a protegir-se de les gotes que han caigut, algunes fins i tot en forma d'aigua-neu. La instal·lació per primera vegada de barreres de seguretat per a separar la comitiva de la processó de la gent ha facilitat també la seva arribada. La pluja i alguns flocs de neu que han començat a caure un cop ja havia començat la processó, ha fet que la banda de Música abandonés la comitiva abans d'hora (a l'alçada del carrer Sant Onofre), per evitar que els seus instruments es banyessin.
A les 12.41 el regidor més jove, Joan Carrasco (PP), ha protagonitzat els Tres Tocs, damunt la rajola de la Tau a la plaça. Ha estat el moment en el que s'ha commemorat l'entrada de les tropes d'Alfons III a l'antiga Ciutadella.
Per segon any consecutiu, com va decidir el ple municipal, la Banda de Música no ha interpretat la Marxa Reial. La comitiva ha seguit cap al carrer de Maó en direcció a la Catedral, mentre el clergat ha entonat el 'Teu Deum'.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Ai, Xec, a jo tampoc no m'agraden gens els himnes, CAP, però si n'hagués de sonar un hauria de ser "Un senyor damunt un ruc", que és ben menorquí, no trobes? I açò de que va ser refrendat l'any 1978 no ben bé així. Informa't i sabràs que també l'Himne del Riego va ser oficial durant la 2a República i va ser en Paco qui va tornar a posar la Marcha Real com a himne espanyol
Para inde,Por favor no digas bobadas , el himno nacional es mucho más antiguo al nacional catolicismo, y en el año 1978 fue refrendado por la gran mayoria de ciudadanos de este pais con la actual constitución, P.D.Seguramente a ti te hubiera gustado escuchar Els Segadors o La Internacional
A veure si qualcú mira de redactar bé el subtítol... I Toni, l'himne no va tornar a sonar i així hauria de ser sempre. El "nacional-catolicismo" al que fas referència fa més de 40 anys que cria malves...
Todos esos que luchaban por retirar el himno Español y que según ellos les hacia no sentir la fiesta como suya donde están ahora, calentitos en casa, son generalmente gente sin creencias religiosas- no me parece mal- pero la excusa no cuela. Lo siguiente que sera pedir que se prohíban los actos religiosos. No creo que lo hagan por que eso les restaría votos, pero pensarlo seguro que lo piensan.
... yo lo he visto todo en la tele en directo bien calentito como si estuviera en primera línea... lo he visto como dios...
La verdad es dura y cruel. Pero hoy se ha demostrado. Me es igual que me pongais rojo, pero es así. Fiel a las tradicciones, llueva, truene o nieve allí estoy yo. ¿ Pero donde estaban los demás?. En sus casas, eso no es tradición. Lo siento pero es así. Las verdades duelen... pero son verdades.
Hoy en Ciutadella se ha demostrado quien es fiel a la tradición, fiel a su cultura y digno servidor de sus creencias. Ni los curas han querido hacer honor recortando a pasos agigantados el trayecto que tan sólo ha durado 15 minutos y 5 minutos después todo ha terminado. La poca afluencia del pueblo indica que Sant Antoni para ellos es sólo una fiesta de disfrute y no lo consideran como lo que es... EL PATRON DE CIUTADELLA, así como el Patrón de Menorca. . Digno de celebrar por los que estábamos con frio pero fieles a la tradición y conocedores de la fiesta.