Una tradició recuperada. Els fillets van buidar les síndries per convertir-les en fanalets i després van protagonitzar un passacarrers. | Gemma Andreu

TW
2

Alaior és l'únic poble de Menorca que celebra l'antiga tradició popular de convertir en fanalets síndries, melons i carabasses. És una festa, batejada com Sa Fanalera, recuperada amb caràcter popular públic fa ara 7 anys.

Queden pistes d'aquesta tradició a la memòria de la gent i, per escrit, en un dels toms de «Die Balearen», una tradició menorquina que va recollir l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria. Aquesta activitat, lúdico-recreativa, marca el final del període de vacances escolars i suposa la revitalització d'una antiga tradició que es celebrava al municipi a finals del segle XIX.

Desenes de fillets van buidar les 250 síndries facilitades per l'Ajuntament a través d'AgroIlla, que enguany celebra el 15à aniversari, les van adornar i van col·locar-hi una espelma convertint-les en fanalets. L'activitat es va fer a la zona esportiva entre gran ambient de fillets i famílies.

A continuació, tots els fillets amb els seus fanalets protagonitzaren un passacarrers il·luminant el poble. Al pas d'aquesta peculiar processó es va anar apagant l'enllumenat públic en tot l'itinerari, de manera que l'efecte resultà molt més impactant i vistós. L'acte acabà amb una festa i espectacle infantil a Sa Plaça a càrrec de la companyia Bufanúvols.