Toni Catany, a la seva casa de Barcelona en una imatge d’arxiu

TW
0

Si les Illes han tingut un fotògraf de referència, aquest ha estat Toni Catany. L'artista mallorquí, que morí aquest dilluns a Barcelona als 71 anys, ens deixa un llegat visual d'enorme importància, per la seva vàlua artística i com a testimoni visual de la història recent de la nostra terra.

Enamorat de l'illa

Viatger incansable, Toni Catany arribà a Menorca l'any 1975 amb l'escriptora Maria Antònia Oliver. El tàndem resultà ser un equip avingut que va fer un retrat exhaustiu, Oliver en el text i Catany en les imatges, d'aquella llunyana Menorca dels anys 70. El fruit es va publicar al llibre «Les Illes», que en el capítol dedicat a la nostra illa evoca costums i paisatges que han canviat pel pas del temps.

Les fotografies de Catany, a cavall entre el fotoperiodisme i la imatge artística, captiven avui a qui les descobreix. El fotògraf mallorquí també es deixà captivar per les festes de Sant Joan. Les seves belles instantànies de la festa, captades el 1979 quan encara no s'havia massificat, van il·lustrar el llibre de Josep Pons Lluch, en Bep Padet, que l'any següent edità Bankunión. Des de llavors, el fotògraf tornà a l'Illa en diverses ocasions, enamorat dels seus paisatges i costums.

La seva visió de la fotografia com una forma d'art el va fer mereixedor de diferents distincions, com Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres del Ministeri de Cultura, Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, Premi Nacional de Fotografia i Premi Ramon Llull, entre d'altres reconeixements a la seva carrera.