Acaba de complir cent anys i a simple vista no ho sembla. Conxa Villalonga Mercadal (Ciutadella, 1913) conserva una memòria privilegiada, té la ment ben clara i es manté bé de salut, tot i que les cames no li van tan lleugeres com voldria. És l'àvia més estimada del carrer Sant Miquel de Ciutadella, on resideix des de fa 95 anys.
Amb motiu de la feliç fita d'arribar als cent anys, la seva família i els vesins del carrer li van organitzar una festa sorpresa el passat 14 d'agost, dia del seu aniversari.
El carrer es va tancar, es va engalanar i més de 200 persones acudiren a felicitar-la. La regidora Francisca Marquès assistí a entregar-li un obsequi en nom del poble de Ciutadella.
Na Conxa, com se la coneix, va néixer al carrer de Ses Andrones. Als cinc anys es traslladà amb la seva família a una casa al costat de l'església de Sant Miquel. En casar-se, el Nadal de 1937, amb el recordat barber Sebastià Lluch Barrancos, es van establir al nombre 52 del mateix carrer, on ha residit tota la vida i on fundà la seva família. Conxa és mare de n'Amador, en Pedro (que ja no hi és) i na Juanita; és àvia de 3 néts i una néta; i besàvia de 2 besnéts i dues besnétes (el major de 17 anys i la petita de 4). Dona d'empenta i activa, va saber conjugar la dedicació a la família i la feina en el sector del calçat, especialment a la fàbrica de Ca Sa Millonària.
Fa 42 anys que és vídua, però el seu fill Amador (ja jubilat) i el seu nét Sebastià (al capdavant de la barberia Lluch del carrer Mallorca) han estat els continuadors de la feina de barber del seu espòs.
Durant 95 anys de residir al carrer Sant Miquel, Conxa Villalonga ha estat testimoni de l'evolució del barri. "Els vesins érem una gran família, sempre hi havia ambient. El problema d'una casa era el problema de tot el carrer", explica el seu fill, evocant la vida del barri quan no hi havia televisió i les cases no es tancaven en clau. D'aquella època, l'àvia conserva les vivències de moltes persones i famílies que han estat i són vesines, en una llarga llista d'amistats. Les cases antigues del que va ser un carrer de gent humil i treballadora van començar a atreure l'atenció dels primers turistes, i poc a poc, la majoria s'han convertit en segones residències de gent benestant de Catalunya. "Ara el carrer queda buit a l'hivern", comenta. Però també els nouvinguts han sabut estimar a s'àvia Conxa, especialment Joan Granados, un dels impulsors de l'homenatge festiu a la centenària.
Tot i viure a les cases dels seus fills, sempre que pot visita la seva casa al carrer Sant Miquel nombre 52. "Mentre sigui viva sempre m'estirarà, m'agrada anar-hi sempre que puc, hi he fet la vida", diu amb emoció. Sobre els secrets de la longevitat, ella diu que no en té cap. "He tingut alegries i disgusts en la vida", tot i que recorda com una filla de cosina seva, Maria Cantallops, també va ser centenària. Tampoc mira prim i menja de tot. Açò sí, menjar de sempre, com l'oli-i-aigo que la seva nora, na Tònia, tan bé sap cuinar.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.