TW
0

autofitxa
Som n'Esteve Barceló Marquès. Tenc 38 anys, estic casat amb na Irene Bosch Mesquida i tenc dos fills, na Marina de 8 anys i n'Andreu de 4 anys. Som llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, i treballo a l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental. En el meu temps lliure m'agrada l'esport, la natura, la lectura i la música. Des del mes de desembre de l'any 2011, som el president de l'Associació de Veïns de Son Oleo, a Ciutadella.

Què l'empeny a involucrar-se en una associació de veïns?
Aquesta pregunta jo també me la faig de tant en tant. Tot va començar fa nou anys, arrel d'algunes operacions urbanístiques a la barriada que van mobilitzar la gent i van afavorir la creació de l'associació. Vaig entrar com a vocal de la primera junta, per curiositat i responsabilitat a parts iguals. Després he anat ocupant diversos càrrecs, i finalment som president. Probablement, tot i que amb el pas del temps et vas desgastant, encara hi som per responsabilitat, per no deixar caure el que es va aixecar entre tots, i maldar per seguir millorant la barriada.

Quines són les principals funcions de l'entitat?
L'objectiu principal de l'associació és treballar per millorar la qualitat de vida del barri, vetllant pel bon estat de les infraestructures. Hem procurat reclamar millores necessàries als carrers, algunes de les quals segueixen a mig fer, intervenir en els processos de canvis urbanístics aportant la nostra visió de vesins i residents, canalitzar queixes i suggeriments cap a les administracions competents. També s'ha intentat incrementar la vida social de la barriada.

Els veïns s'impliquen?
A tothom li costa implicar-se, jo el primer. Tothom té vida personal i professional, i dedicar part del teu temps a aspectes que a vegades no van amb tu, no sempre és fàcil. A Son Oleo hi ha poca vida social, és una barriada residencial extensiva, no hi ha comerços ni establiments d'oci que serveixin de punt de trobada. A vegades passen dies sense veure els teus vesins propers. En general la gent és còmoda i espera que li aclareixin els problemes. Actualment la junta directiva és àmplia i tothom aporta el seu gra d'arena.

Què s'ha de millorar a Son Oleo?
Son Oleo està a mig camí entre el casc urbà i les urbanitzacions, i al final no és ni una cosa ni una altra. Tal vegada per aquest motiu ha quedat tradicionalment abandonada de les inversions i el manteniment necessaris. Hi ha carrers amb les voreres de fa 30 o 40 anys, amb les mateixes esteses aèries obsoletes. Es va fer una primera fase a les vies principals, la resta ha quedat pendent i amb les actuals previsions econòmiques serà difícil acabar-ho. El mateix passa amb les zones verdes, a neteja dels carrers secundaris queda sense fer... Se suposa que pagam els mateixos impostos que a qualsevol altra zona de Ciutadella, però la contrapartida no és la mateixa.

Les institucions tenen prou en compte les associacions veïnals?
Actualment sembla que els governants escolten poc el poble. Mantenim contacte freqüent amb l'Ajuntament, de qui depenen la majoria d'aspectes. Quan hem anat més amunt, al Consell per temes de mobilitat (el bus urbà no s'atura a Son Oleo) o al Govern Balear per temes relacionats amb el port comercial (molèsties per renous, etc.), la comunicació ja no ha estat tan fluïda. A vegades hem tingut la sensació que fins que no apareix un tema concret a la premsa o a les xarxes socials no hi havia reacció, i no hauria de ser així.