Oportunitat. Aquesta feina és una gran passa per als integrants d’Ecoverd, que poden treballar a l’hora que aprenen continuament coses noves - D.M.

TW
0

Fins a 24 persones són les que el Centre Especial d'Ocupació Ecoverd té contractades per al desenvolupament de diferents tasques relacionades amb el manteniment de zones verdes i jardins. Unes feines a la mida de les capacitats d'aquests treballadors, els quals, si no fos per iniciatives com aquesta, ho tindrien més complicat per poder fer una feina.
Actualment, Ecoverd compta amb tres brigades a Ciutadella. Dues, amb quatre integrants cada una, estalonen el departament de Turisme de l'Ajuntament, fent diverses feines de manteniment a jardins i espais públics a les urbanitzacions, mentre que la tercera, amb tres persones més, dóna suport a l'àrea de Medi Ambient. S'encarreguen, per exemple, de la neteja del Canal Salat, així com d'altres espais que precisin d'una actuació concreta.
A Maó, Ecoverd hi té dues brigades més, totes dues amb 5 persones, que es dediquen a feines de jardineria (al passeig marítim, al Parc des Freginal o al Geriàtric Municipal). Igualment, també col·laboren amb Autoritat Portuària, per a la neteja de l'espai portuari, i amb Sorea, per al manteniment exterior dels seus recintes, per exemple, pintant els dipòsits d'aigua.

Consell
A totes aquestes labors coordinades amb els ajuntaments i fixades a través de diferents convenis, s'hi sumen unes altres acordades amb el Consell. Així, els homes d'Ecoverd també realitzen unes petites feines als jardins del Centre Sociosanitari de Santa Rita, i fan algunes funcions de manteniment al Camí de Cavalls, com ara de neteja o petites intervencions i arranjaments, com pugui ser, esmenar barreres trencades, aixecar enderrossalls o arranjar a fites.

A part de totes aquestes tasques, que es coordinen convenientment amb les diferents institucions, Ecoverd completa la seva oferta laboral amb diferents projectes que es duen a terme a les instal·lacions de la Fundació de Persones amb Discapacitat de Menorca. Es tracte dels Vivers de Planters i Plantes Ecològiques, a través del qual es dediquen a potenciar les espècies locals amb l'objectiu de "salvaguardar el patrimoni que ens han deixat les generacions anteriors", que van treballar amb les varietats autòctones. Així ho explica el responsable del centre, Guillem Taltavull, qui indica que les persones que treballen a Ecoverd aprenen també a cultivar aquestes hortalisses i plantes aromàtiques i ornamentals a l'hort que tenen al Centre Polivalent Carlos Mir. Allà s'hi apliquen tècniques d'agricultura ecològica. Una d'elles, l'ús de barreres naturals per evitar malalties i plagues, intercalant plantes de suport tant per espantar insectes com per atreure'n (és el cas de les abelles, que ajuden a la pol·linització).

En aquest hortal s'hi cultiven tot tipus de verdures, albergínies, melons, carbassons, bledes, lletugues, pebres, síndries, cebes, mongetes, tomàtigues; o espècies aromàtiques, com poden ser julivert o alfàbrega morada.

Per altra banda, també s'està creant un petit banc de llavors, d'aquestes varietats pròpies de Menorca, que també implica una feina de sembra, selecció i emmagatzament dels diferents fruits i verdures.

Control de platges
Ecoverd també ha rebut l'adjudicació del servei de control de les platges verges de Ciutadella (Son Saura, Macarella, Cala en Turqueta i La Vall) i de la platja de Binimel·là, as Mercadal. Aquesta és una feina "molt ingrata" per als membres de d'Ecoverd, sobretot, per la manca de comprensió d'alguns usuaris de les platges.

Guillem Taltavull reconeix que "és el servei que implica a més gent, a tots els visitants de les platges, i és complicat de gestionar". Explica que per a realitzar aquesta tasca, Ecoverd compta amb 11 treballadors, distribuïts de manera que a cada platja hi hagi un operari, tret de La Vall, que al tenir dos aparcaments, té el reforç d'una segona persona durant tres hores al dia. A més, hi ha uns altres dos treballadors que es situen als creuers de Son Vivó i de Sant Joan de Missa. A tots aquests operaris se n'hi afegeixen uns altres tres que cobreixen els dies lliures dels altres.

El nombre de persones del dispositiu ve determinat des del Consell, i l'empresa els distribueix de manera que puguin cobrir totes les platges. A partir d'aquí, s'ha de tenir en compte que una mateixa persona s'encarrega d'organitzar l'espai a l'aparcament, i també d'informar a l'entrada del camí de si hi ha espai o no. Això és, d'entrada, difícil de compatibilitzar, i si s'hi afegeix la manca de sensibilitat d'alguns usuaris que demostren la seva indignació si es troben l'aparcament ple, el servei es converteix en ingrat.

S'ha de tenir en compte que "és difícil calcular quan has de posar el cartell de complet, perquè mai saps quanta gent ja està de camí quan el poses. I és fàcil que et quedin cotxes sense poder entrar, i que es formin cues". I tot, tenint en compte també que "nosaltres no som ningú per impedir el pas, advertim que els aparcaments estan plens, però si volen passar, no som policies per impedir-ho". I si així i tot, l'usuari decideix passar, i troba espai, es generen crítiques. I si no n'hi ha, també.

Per altra banda, el servei es podria complementar amb senzills panells informatius, a l'entrada de cada platja, de manera que l'usuari tingués una visió ràpida de qüestions com la durada del trajecte a peu que hauran de fer des de l'aparcament fins a la cala, o la proximitat a les platges veïnes per oferir alternatives si una està plena. Unes informacions bàsiques que també estalviarien feina i crítiques sobre els homes d'Ecoverd, que a diari han de suportar d'uns quants, i encara siguin pocs, desqualificacions i queixes que causen desànim i la sensació d'incomprensió per part d'aquests treballadors.

En qualsevol cas, tot i aquestes dificultats, Ecoverd ofereix aquest servei amb prou eficàcia, ja que s'han eliminat les cues i els col·lapses que hi havia en els accessos en aquestes platges. Bona prova, idò, de la bona feina que realitzen.