Per què neix l'Associació Amics de la Mar de Menorca?
L'associació neix els anys 90 d'una trobada de persones preocupades per les barques de llenya que es perdien a causa de seu deteriorament i de l'arribada de les barques de fibra. Som persones partidàries de protegir aquestes barques que conformen el patrimoni marítim de l'Illa. Aquest costum i tradició de sortir a pescar o navegar amb la barqueta s'ha mantingut fins la introducció de la fibra. Aquesta ha donat més facilitats a l'hora de cuidar i mantenir la llenya. Però ja no és el mateix. Les barques de llenya són molt més apreciades i considerades que les altres, són un element molt estimat dins les famílies de tradició marinera. I això és el que volem protegir i mantenir, evitar que aquestes barquetes amb una història al seu darrere acabin abandonades dins una tanca o com a caliu d'una xemeneia, per exemple.
Aquesta estima cap a les barques de llenya, a què es deu?
Només posar-te un parell exemple. Ens van cedir la "María y Antonio" i quan la vam treure del taller vam convidar els antics propietaris i les famílies que de joves havien navegat amb la barca. Va quedar més que demostrat que la gent que les ha cuidat i ha navegat amb elles les aprecien per les anècdotes que succeeixen a bord. L'any passat vam salvar la "María Gloria", bessona del "Besitos" i vam reunir tots els patrons. Va ser un acte molt emotiu.
I vostè quan es va implicar amb l'associació?
Vaig entrar quan vam començar a recuperar el "Besitos". Vam necessitar set anys per recuperar-la. I ara fa dos anys que sóc president. És un càrrec rotatiu.
I Amics de la Mar ha recuperat un bon grapat de barques de llenya per a la seva protecció i salvaguarda, veritat?
Recuperar una barca no és fàcil i més si es fa amb els braços i les mans de voluntaris. Del taller que tenim al Rentador del Pla de Ciutadella n'han sortit set.
Quants socis té l'associació?
Actualment som 125 associats.
El proper cap de setmana organitzeu la III Trobada de Vela Llatina de Cala Galdana. En què consistirà aquest encontre?
Organitzem quatre trobades de vela llatina a l'any, la de Sant Antoni, aquesta de Santa Galdana, la del juliol a Fornells que és la més important i que enguany ja celebra 25 anys i la de Port d'Addaia del mes de setembre. En aquesta dels dies 18 i 19 la fem perquè a Ferreries tenim socis que intenten dur l'afició de la vela llatina allà. A més, tenim la barca "Estel" que la família de Mateu Juan va donar a l'associació i que la tenim al riu de Santa Galdana. La participació serà d'unes nou o deu barques.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.