El Govern balear, la UIB, l'IME, la Reial Acadèmia de Medicina, el Grup d'Història de la Ciència i la Fundació Patronat Científic del COMIB van retre ahir a Can Campaner, a Palma, un sentit homenatge pòstum al científic menorquí Josep M. Vidal Hernández. L'acte va comptar amb l'assistència de la nova consellera d'Educació, Cultura i Universitats, Joana Maria Camps.
El president del Consell, Santiago Tadeo, va intervenir en l'homenatge amb un parlament en el que va destacar les qualitats personals i professionals de Josep M. Vidal i, a més, va subratllar la forta petjada que va deixar en la cultura menorquina, amb notables aportacions a la botànica, la meteorologia, la farmacèutica i la sanitat en general.
"Científic de conviccions professionals i persona amb un gran esperit d'humanitat, va dedicar la seva vida a l'estudi i la recerca de la ciència en general i ho va fer amb determinació i valentia i avui tota la societat menorquina pot retre homenatge a qui va ser figura clau en el descobriment i coneixement de part de la nostra història, no només de l'època més recent sinó també dels segles XVIII i XIX", va assegurar.
Tadeo va destacar la seva capacitat com a gestor, essent nomenat en una primera etapa secretari general de l'IME i, després, coordinador científic des de 1986, càrrec que va ocupar fins la seva mort. A més, va subratllar que el seu prestigi dins el món científic li va atorgar un paper de gran rellevància en diferents organismes de Balears i Catalunya.
També va recordar l'aportació bibliogràfica de Vidal amb obres com "El sistema solar" (dins la col·lecció "Biblioteca Salvat de Grandes Temas"), "Una societat mèdica a la Menorca britànica" i "El Llatzeret de Maó: una fortalesa sanitària", entre moltes altres. La producció editorial també va incloure la seva participació en el comitè coordinador de la "Història de la Ciència i de la Tècnica a les Balears", i la publicació de nombrosos articles sobre astronomia i meteorologia a la gran Enciclopèdia Catalana, l'Enciclopèdia Universal Salvat i l'Enciclopèdia Salvat, i a la Història de la Ciència de l'editorial Planeta. "Com tothom pot comprovar va ser un científic polifacètic que sentia curiositat per nombroses branques de la ciència, esperit que va cultivar al llarg de la seva vida", va subratllar.
Enciclopèdia de Menorca
Tadeo va ressaltar de formar especial el projecte més ambiciós de Vidal, com és l'Enciclopèdia de Menorca, una obra magna encara inacabada que va engegar el 1979, recordant les paraules que el seu promotor va pronunciar fa tres anys: "L'Enciclopèdia és com un organisme viu que creix i s'adapta al món que l'envolta. Quan va néixer pretenia, i encara ho pretén, recollir tots els coneixements que hi havia sobre Menorca per divulgar-los a través de les seves pàgines". Vidal va ser mereixedor de nombrosos premis i distincions per la seva tasca al front de l'Enciclopèdia de Menorca i de l'IME, tant d'entitats i institucions d'àmbit insular, autonòmic i català.
Lliçó
El president del Consell insular va cloure la seva intervenció amb el que per ell és la gran lliçó que Vidal va donar a la societat menorquina, "la seva dedicació al món de la cultura en general és avui més que mai un exemple per als més joves què amb constància, passió i esperit de superació en tots els camps, es poden assolir fites molt elevades".
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.