TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ferreries, el 1948. Estic casat amb Carmen Julián, tenim un fill, Josep Antoni, i esperam el primer nét a l'estiu. Som porter i macer municipal d'ençà 1996. Abans vaig fer d'instal·lador a Can Marjal, posant les primeres antenes de televisió, i després fent de repartidor. Som cantaire de la Capella Davídica d'ençà els 19 anys, on vaig conèixer la meva dona. Actualment som escolà de Sant Esteve, m'agrada la genealogia i la meva gran afició és la fotografia.

Tothom el coneix com a Joe, ens pot explicar el secret del sobrenom?
(Riu) Me'l van posar els companys del Seminari, on estudiava quan tenia 12 anys. El nom de Joe surt de la pel·lícula "King Kong" i me va quedar per la vida.

Després de 17 anys fent de macer i dur l'atenció al públic a l'Ajuntament està a punt de jubilar-se...
Sí, el 18 de juny oficialment m'arriba la jubilació. Després de cotitzar durant 41 anys és el moment de descansar. Em fa molta il·lusió jubilar-me. Després de tants anys, és hora de retirar-me.

Què trobarà a faltar de la feina?
El contacte amb la gent. Sempre m'ha agradat molt el companyerisme que hi ha a la feina i treballar de cara el públic. La gent sempre t'explica coses, des de problemes fins a acudits!

Per a vostè, el 17 de gener va ser el darrer Sant Antoni com a macer, com el va viure?
Amb molta alegria perquè sabia que era la darrera vegada que feia de macer a l'acte dels Tres Tocs. Va ser especial perquè coincideix que és el dia del meu sant. Me conec els protocols de Sant Antoni fil per randa, fins i tot els vaig deixar escrits per iniciativa pròpia.

Dels actes protocol·laris en els que participa el macer, quin és el seu preferit?
La davallada al Pla de la Corporació per Sant Joan. És l'acte més divertit i alegre. També me toca, i ho faig amb molt de gust, fermar les culleres de plata a les canyes verdes. En prepar 24, que és el nombre de cavallers que corren s'ensortilla, per si qualque dia tots l'endevinen!

No tothom sap que és un macer, quina és la seva funció?
És el funcionari que porta una maça com a emblema de l'alta autoritat i obre la marxa al pas de l'autoritat. Les maces que tenim a Ciutadella i que duim els macers hi ha referències de que el 1601 ja estaven fetes. Són les que actualment duim els dos macers municipals per Sant Antoni, Sant Joan i a l'acte del 9 de Juliol. Sempre anam davant la Corporació, obrint pas.

Després de tants anys, conserva alguna anècdota en la memòria?
Moltes, és difícil triar-ne una. Per exemple, el detall d'alguns nuvis de fora de Menorca que s'han vingut a casar al Saló Gòtic i queden tan contents del tracte rebut que després t'envien el detall d'un bòtil de vi. Sempre hi ha gent que sap ser agraïda.

I quan es jubili, que farà?
El primer, fer un any sabàtic. Després agafaré la velo i aniré a descobrir el terme de Ciutadella i la resta de Menorca. Gaudiré de la jubilació i del temps lliure.