TW
0

autofitxa
Em dic Maria Auxiliadora Moll, però molta gent em coneix com Dori o Dorín. Sóc ciutadellenca i metgessa al Geriàtric de Ciutadella. Estic fadrina i la veritat és que ser independent m'agrada. El temps lliure que tenc m'encanta dedicar-lo a la naturalesa, i fer excursions i estar amb els amics i la família. També sóc una amant de la música, els animals i les plantes. Avui matí ofereixo una xerrada formativa a la sala de convencions des Mercadal sobre l'alzheimer i altres demències.

Avui matí es celebra as Mercadal aquesta jornada formativa sobre la malaltia de l'alzheimer i altres demències. En què consisteix aquesta activitat?
És una jornada que organitza el Secretariat Diocesà de Pastoral de la Salut dins la campanya del malalt d'enguany. El lema d'aquesta jornada és "el Bon Samarità, ves i fes tu el mateix". L'activitat comença a les 10.30 hores i acaba a les 13 hores. Primer ofereixo jo una xerrada sobre "Apropar-se a la persona amb alzheimer o altres demències" i després es celebra una taula rodona sota el títol "Els bons samaritans d'avui". Hi haurà un autobús que sortirà des de Ciutadella i des de Maó fins Es Mercadal.

L'alzheimer és una malaltia poc coneguda?
És una malaltia molt recent, fa just cent anys que es coneix. Sí és cert que el nom és conegut però la societat no sap quins són els factors de risc de la malaltia ni tampoc els factors de prevenció o protecció de la mateixa.

Quins punts tractarà en la seva xerrada?
Faré una introducció sobre coneixements bàsics en relació al cervell i la memòria. Donaré algunes pautes per donar a conèixer la malaltia i altres demències i també inclouré un apartat sobre com apropar-nos a la persona malalta. He de dir que he pres molta atenció sobre aquest tema i vull transmetre els coneixements que en tinc. La ciència avança molt i molt ràpid i he hagut d'estudiar per posar-me al dia. Són malalties que ens fan respecte però conèixer-les ens ajudarà a apropar-nos més al malalt. També és cert que l'esperança de vida s'allarga i això significa que hi ha més persones majors que tenen majors dèficits cognitius. Per tant, s'han de conèixer els factors de risc i la prevenció.

Quins són aquests factors de risc i de protecció?
Per una banda tenim els factors genètics, d'edat i de poca reserva cognitiva. També hi ha factors procedents d'agressions al cervell com és el cas de traumatismes cranials, drogues, tòxics. Tampoc hem d'oblidar factors com l'estrès cerebral, la depressió, l'aïllament social. Existeixen riscos vasculars com la hipertensió, el tabaquisme i el sedentarisme i riscos d'alteracions metabòliques com diabetis o colesterol. En la part de protecció, s'ha de dur una vida sana i saludable, exercici físic i estimulació cognitiva.

I el Bon Samarità té molt a veure en tota aquesta atenció al malalt.
La paràbola del Bon Samarità parla d'aquell qui s'apropa al malalt. I de fet, jo diria que era un "crac" en primers auxilis. Perquè usa vi, que desinfecta, oli com ungüent i embena les ferides.