Quins secrets atresora el Pas d'en Revull?
El pas d'en Revull és un tram del camí Reial que parteix des del camí d'Algendar fins a l'interior del barranc. Els principals valors que atresora són paisatgístics, naturalístics, i patrimonials. El paisatge càrstic que es pot observar és el resultat de l'erosió del marès per acció de l'aigua, que durant mil·lenis ha anat excavant el barranc i creant nombroses coves, penyals i formes rocoses espectaculars. Els valors naturalístics són resultat d'una llarga evolució de moltes espècies i formes de vida en unes condicions singulars, dins la fosca, la redossa i la humitat d'aquest indret, evolució que ha donat lloc a unes formacions vegetals diferenciades de la resta de l'Illa on trobam espècies úniques i molt rares.
A què deu el Pas d'en Revull el seu nom?
La llegenda d'en Revull, un moro bandejat que s'amagava després dels seus robatoris dins la frondositat d'aquest pas, és una mostra del patrimoni intangible que forma part del ric llegat del barranc d'Algendar. D'altra banda, aquest indret guarda el llegat de la presència humana durant molts de segles, tant pels assentaments més antics, com per ser una important via de comunicació fins al segle XVIII, com per haver estat aprofitat fins a temps recents per pagesos que van anar convertint les zones fèrtils en productius vergers.
A que cal prestar atenció especialment durant la visita?
Primer de tot, a la geologia, la composició i forma de les roques, el típic marès que forma el migjorn menorquí, d'origen orgànic, format per múltiples esquelets i closques d'organismes marins que es va formar durant el Miocè. Si miram amb detall podem trobar moltes d'aquestes closques fossilitzades. En segon lloc, convé parar atenció a la vegetació i la fauna que hi podem veure. Si miram per amunt és freqüent poder observar rapinyaires com la miloca, el milà o el falcó.
La flora conserva espècies endèmiques?
Sí. Quan observem amb detall totes les plantes que surten de petits enfonys de les roques, les anomenades rupícoles, en trobam algunes que són endèmiques i exclusives de Menorca com ara Cymbalaria fragilis o de les Balears com Sibthorpia africana. També veurem a la part baixa moltes molses i falgueres poc comunes a Menorca ja que necessiten ambients molt humits.
També trobarem vestigis de la presència humana: empedrats, parets seques, excavacions a la roca, etcètera, i vells fruiters de l'època en què la zona es cultivava. En aquest mateix barranc, a prop del pas d'en Revull, hi ha una iniciativa promoguda per Caritas de Menorca (Arbres d'Algendar) que constitueix una mostra interessant de conservació de varietats locals d'arbres de cultiu.
Quines alertes cal que tingui la gent per tal de no malmetre la natura?
Com sempre que ens movem en el medi natural, és molt important no sortir-nos dels camins establerts, respectar les àrees de cultiu, el bestiar si n'hi ha, i no malmetre la vegetació natural. La circulació amb vehicles de motor s'ha de limitar als camins asfaltats o bé habilitats a aquest efecte, la circulació fora d'aquests pot produir danys greus a la natura i el paisatge.
D'altra banda, fer la visita en silenci ens permetrà gaudir de molts més detalls i no molestar a la fauna o a altres possibles excursionistes. Endur-nos els fems amb nosaltres, i no malmetre cap element (no recollir pedres ni plantes) i tancar cada barrera que obrim per passar. En definitiva, comportar-nos com a dignes convidats que som.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.