Han alletat els seus fills majors. Ara na Magda dóna el pit al seu fillet del cel i, fins i tot, na Cristina encara li dóna a les dues bessones de dos anys. Com és l'experiència?
Fantàstica, però durant el procés poden sorgir dubtes, preguntes o inquietuds com a mares, i açò va fer que ens ajuntàssim.
És la primera vegada que faig una entrevista mentre una de les entrevistades dóna el pit!
Estem per fer la lactància visible. Alimentar la criatura amb el pit no és cap pecat. És un fet natural lligat a la maternitat que sempre s'ha produït, però hi va haver una generació en què es va fer creure que les llets artificials eren el millor. No és així, la llet de la pròpia mare és la millor alimentació per a la criatura, li dóna les defenses i l'aliment que necessita.
Donar el pit, és decisió personal?
Totalment, i tenim el suport dels nostres homes. Però no tant de les mares o sogres perquè són de la generació en què creien més en el que deien els metges que en el seu propi instint maternal. Sents el típic comentari: 'no dus prou llet, el fillet es morirà de fam...'.
Quina és la seva labor des d'ABAM-Menorca?
Assessorar les mares i donar-les suport. Si tenen algun dubte o problema ens poden telefonar al mòbil les 24 hores del dia. També cada segon dijous de mes fem trobades a l'escoleta Es Poriol. A més tenim facebook i correu electrònic. A Menorca oferim la nostra formació en alletament matern, l'experiència com a mares i tenim el suport de l'associació de Mallorca.
Quins són els dubtes més freqüents que tenen les mares?
Els preocupa si tenen prou llet per alimentar el seu fill, dubten de cada quant s'ha de donar el pit, demanen com es pot conciliar la lactància amb la vida laboral, com es poden extreure la llet i com congelar-la i descongelar-la, els problemes amb les estries als pits... Hi ha la creença de que el pit s'ha de donar cada tres hores i amb 10 minuts a cada mama, però es pot donar quan el fill ho demana. La llet materna es digereix millor que l'artificial, per açò demanen mamar amb més freqüència.
Donar el pit abans era un fet natural i visible a la societat, com és que ara sembla que no ho és tant?
És un fet cultural, ara queda més a l'àmbit domèstic. Els pits també s'han sexualitzat i les mares senten pudor. L'alletament s'ha de poder practicar a qualsevol lloc amb naturalitat perquè és alimentar els fills.
El dia 7, van celebrar el Dia Mundial de l'alletament matern amb una trobada a Ses Voltes, amb quin objectiu?
Vam sortir al carrer per informar que l'alletament és el més natural i normal del món, una pràctica que ajuda a reforçar la salut del fill i els vincles afectius. També demanam que la baixa de maternitat s'allargui fins els 6 mesos, major formació del personal sanitari en alletament matern i més suport governamental.
La seva labor a ABAM, és altruista?
Totalment, ens agrada. Cada mare que ajudam és una satisfacció molt grossa. El nostre contacte és abammenorca@gmail.com.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.