Roselló. Va impulsar la formació de Menorca[a]Debat - D.M.

TW
0

Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i en Dret, Joan Roselló Cardona (Maó, 1986) ha treballat durant el darrer any com a professor assistent del departament de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra. No obstant això, el menorquí va optar per seguir el seu instint i deixar de banda la vessant acadèmica que havia seguit fins al moment. Amb l'objectiu de perfeccionar el seu anglès, Roselló viu des de fa tan sols tres setmanes a la ciutat britànica de Bath, al sud-oest d'Anglaterra. La seva partida va coincidir amb la presentació pública de Menorca [a] Debat, de la qual és president. Des de la distància, el jove maonès fa un repàs a la seva trajectòria relacionada amb el món associatiu i dóna a conèixer la nova entitat formada per una trentena de joves que pretenen incidir en la presa de decisions polítiques de l'Illa.

La seva vinculació amb l'àmbit associatiu ve d'enfora...
Sí. Tot va començar quan tenia 17 anys i amb uns amics volíem formar un grupet de música. Ens vam reunir a una cotxeria a Santa Ana as Castell i, després d'acabar el primer assaig amb una denúncia per excés de soroll, resultava obvi que alguna cosa no anava bé. El més fàcil hauria estat resignar-se, però, després de dedicar-hi moltes hores, conjuntament amb en Nito Marí i n'Aram Pino entre molts altres, vam constituir l'Associació de Joves Músics. En poc menys d'un any vam aconseguir arribar a un acord amb l'Ajuntament des Castell per a la creació d'un seguit de locals d'assaig per a joves i, així mateix, vam organitzar diversos festivals per tota l'Illa. D'això fa ja molts anys i, a dia d'avui, estic afiliat a diferents associacions. Així, sóc el vicepresident a Espanya d'una associació de joves emprenedors arrelada a 14 països que s'anomena Kairos Societyi que cerca fomentar la superació dels principals problemes mundials mitjançant la iniciativa empresarial, la innovació i l'aportació d'un valor afegit al conjunt social.

Ara també és el president de Menorca[a]Debat, com va sorgir aquest projecte?
Ara ja fa uns anys, una vintena de joves de l'Illa que vivíem a Barcelona vam intentar impulsar una experiència anomenada "Menorquins a Barcelona". Ens reuníem a la Casa Menorca amb relativa assiduïtat, però el projecte no va durar més d'un any i va acabar morint de finor. No obstant això, aquella iniciativa va posar la llavor de l'actual Menorca[a]Debat.

Va resultar complicat reunir un primer grup de feina?
Des d'un primer moment vaig tenir molt clar que Menorca[a]Debat havia de sustentar-se en un perfil de joves molt determinat: gent activa i inquieta amb ganes d'implicar-se en una iniciativa com aquesta, a més de persones crítiques i amb un cert bagatge acadèmic o professional per tal d'aportar diferents opinions fonamentades i, sobretot, de totes i cadascuna de les diferents tendències ideològiques per defugir d'un caràcter massa esbiaixat.

El procés va ser llarg?
No negaré que el naixement de Menorca [a] Debat va ser un procés llarg i laboriós. Tenir en compte a tothom que hi pogués estar interessat, contactar amb ells i dur a terme primeres reunions per exposar la idea. Vam dedicar-hi moltes hores, però vist l'equip humà que hem estat capaços d'ajuntar, crec que ha valgut la pena.

L'associació està formada per persones d'ideologies diverses i, fins i tot, contraposades. Això és positiu?
Més que positiu, crec que hauria de ser el més normal. Que hi trec d'ajuntar-me amb un conjunt de persones que única i exclusivament pensen com jo? Si vivim en comunitat, el més coherent és que hi hagi diferents punts de vista i, entre tots, hauríem de cercar vies per integrar les diferents opinions existents. Després de mesos de tempteig, el passat Nadal vam fer la primera reunió presencial a l'Ateneu de Maó. Ens vam reunir a la mateixa sala militants, simpatitzants i votants de diferents partits polítics i emprenedors o membres de diferents moviments socials. Semblava un experiment! Després d'una hora i mitja, vaig poder veure com començaven a sorgir sinergies i punts en comú.

Un dels objectius del grup és incidir en la presa de decisions polítiques, com s'aconsegueix això?
Des del consens, la feina i el rigor.Menorca[a]Debat vol intentar fomentar l'acord entre els diferents agents que formen part de la societat insular. Amb aquest objectiu, realitzem debats interns i, paral·lelament, ens enriquim de l'opinió del diferents representants. La intenció és traslladar aquest conjunt de reflexions i propostes finals a les màximes autoritats competents.

Per què han escollit el Camí de Cavalls com a primer tema de debat?
La decisió es va prendre per majoria. Una vegada constituït el grup inicial de socis fundadors, vam decidir escollir un primer tema de debat. Es van arribar a proposar prop d'una cinquantena d'assumptes, entre els quals destacaven el model turístic, el paper del Consell o el transport aeri. Tots i cadascun d'ells poden arribar a ser futurs assumptes a tractar.

En quin moment del treball es troben?
La clau perquè un projecte d'aquest calat pugui tirar endavant és delimitar clarament quina és l'estructura de treball i quins seran els processos d'actuació. Per això es va proposar la creació de tres vocalies, una dedicada a l'àmbit político-institucional, una altra a l'àmbit econòmico-empresarial i, finalment, una dedicada a la societat civil. Cadascuna treballarà sobre el mateix tema per finalment presentar una proposta final. Paral·lelament, s'han creat equips de comunicació i documentació. Precisament aquest darrer enllesteix a dia d'avui un document informatiu de partida sobre el Camí de Cavalls per tal que tots els socis disposin de la mateixa informació abans d'iniciar el debat. Mentrestant, cada vocalia segueix avançant en la planificació d'actuacions i possibles entrevistes amb institucions, entitats i persones.

Quan està previst que es presentin les conclusions?
La nostra intenció és presentar les conclusions de cadascun del temes a tractar cada quadrimestre. No obstant això, hem de deixar clar que es tracta d'una proposta orientativa. Volem invertir ganes, hores i motivació en un projecte col·lectiu i, per això, en tot moment anirem informant de quina és l'evolució del nostre treball a través de la nostra pàgina web (www.menorcadebat.com) i de les xarxes socials. Una vegada finalitzi la feina, donarem a conèixer les nostres conclusions a través dels mitjans de comunicació. A més, les presentarem a les principals persones, institucions i entitats competents sobre l'assumpte analitzat. Finalment, ens agradaria també realitzar un acte públic.

El fet que vostè, com a president, es trobi ara mateix fora d'Espanya i que altres membres de la Junta Directiva visquin fora de Menorca pot complicar la feina?
Seria ideal que tots els membres de Menorca [a] Debat visquessin a l'Illa o que tinguéssim gran part del dia per dedicar-nos a aquest projecte en cós i ànima. No obstant això, aquest no és el cas. Per motius acadèmics o professionals molts membres del grup vivim fora de l'Illa i molts resideixen a l'estranger. D'una altra banda, és habitual que les persones més proactives estiguin embarcades en diferents projectes i, per tant, disposen de menys temps. Obviar això seria pecar d'ingenuïtat. Per això, hem d'adequar-nos a la realitat existent i maximitzar totes les possibilitats que tenim al nostre abast. En aquest cas, les noves tecnologies hi juguen un paper fonamental. Ja hem realitzat diverses reunions de grup amb webcam i gaudim d'un espai de memòria compartida virtual, a través del qual podem fer feina sobre un mateix document tot i els quilòmetres de distància que ens separen. Això ja no és una excusa!

Quins són els requisits per ser soci de l'entitat?
En primera instància ser una persona activa, inquieta i crítica. Mai he comprés aquelles persones que posen com a excusa la falta de temps o pensa que les coses no es poden canviar. Qui vol una cosa li dedica 25 hores del dia perquè, fins que no ho proves, mai saps si funcionarà. En aquest sentit, cerquem un perfil de joves amb un cert bagatge acadèmic o professional. Això no vol dir que hagi de tenir un nivell d'estudis determinat.
He de dir que, per exemple, a Kairos Society, he tingut la sort de conèixer al·lots que sense cap tipus d'estudis que denoten una vitalitat desbordant i ja han creat empreses que facturen autèntiques milionades solucionant necessitats que el conjunt social demandava. Tinc ben clar que en el fons és qüestió d'actitud. La mitjana d'edat actual del gruix de membres del grup està entre els 22 i els 30 anys, però això tampoc hauria de ser una restricció.