TW
0

Menorca ha tornat a ser escollida pels científics com a excel·lent laboratori natural. L'equip d'investigació Biogeomed de la UIB ha triat Cala Tirant per a dur a terme una campanya d'estudi sobre la incidència del vent en les dunes.

Els investigadors han instal·lat al sistema dunar d'aquesta platja 12 trampes de captació sedimentària amb suport de set torres d'anemòmetres, amb mesuradors d'humitat, temperatura i velocitat del vent. També agafaran mostres de granulometria de la platja. Les trampes verticals de retenció sedimentària permeten interferir l'arena que es troba en raptació, saltació i suspensió al llarg del perfil de les dunes.

L'estudi va a càrrec dels millors especialistes a Balears en dinàmica litoral. Són científics del Departament de Ciències de la Terra de la UIB que s'han desplaçat a l'Illa per a desenvolupar la campanya de camp durant aquesta setmana. Guillem Pons Buades, doctor en Biologia i professor de la UIB, és el coordinador de l'equip que treballa per obtenir resultats per a la tesi de Miquel Mir Gual, geògraf que està preparant el doctorat sobre dinàmica eòlica a la UIB. Col·laboren en la campanya Antonio Rodríguez Perea, doctor en Geologia i professor de la UIB; i José Ángel Martín Prieto i Xisco Roig Munar, geògrafs, membres de Biogeomed i de la consultoria ambiental Qu4tre.

La finalitat de la campanya és determinar els llindars en què és capaç el vent de mobilitzar l'arena i traslladar-la, i els efectes que comporta en base al tipus de platja, les seves dunes, el grau d'humitat, les intensitats del vent, la vegetació i la granulometria. "Saber com es mou l'arena ens permetrà conèixer com s'han comportat els sistemes dunars i com es comporten davant mesures de gestió litoral o manca d'aquestes", explica Xisco Roig.

Segons comenta el doctor en Geografia i especialista en geomorfologia, "l'objectiu és disposar de dades de cara a una millor gestió dels sistemes dunars de les Balears i d'altres indrets de similar natura com alguns del Carib".

L'equip d'investigació Biogeomed es dedica a estudiar la geologia i la morfologia litoral a nivell de Balears i pren Menorca com a referent d'estudi "per l'estat de conservació del seu litoral i la seva singularitat. L'Illa conserva la majoria dels sistemes dunars en condicions molt bones a nivell geoambiental", recalca Roig.

No hi ha antecedents a Balears d'aquests tipus d'estudis de dinàmica eòlica a platges i dunes, pel que la campanya a Tirant és capdavantera. L'equip també iniciarà a l'octubre una expedició d'instal·lació de trampes fixes a altres sistemes com Algaiarens, Cavalleria i Son Bou per fer el seguiment de zones erosionades. A la vegada, han obert noves línies d'investigació dels codolars d'Eivissa i Menorca, com Es Pla de Mar, Binillautí o Cala Mica, entre d'altres.

Xisco Roig assegura que "el vent és l'agent modelador de les dunes, però si el sistema dunar presenta erosió en formes davanteres i no es gestiona correctament, el vent passa a ser un agent d'erosió que dóna lloc a la regressió de l'arena". L'estudi s'estendrà a l'anàlisi d'altres sistemes dunars, mants eòlics, dunes fòssils i platges de codolars amb l'objectiu de saber com actuar per a la conservació dels espais naturals litorals.