Publicació. El llibre recull el treball del fotògraf sobre les cebes

TW
0

Un somni eteri, el retrat d'una increïble realitat, l'admiració a la vida i el respecte a tot el que l'envolta, la mostra d'un món interior i una llibertat que es manté íntegra i absoluta. "Vestits de ceba", l'última publicació del fotògraf Toni Vidal, són tots aquets sentiments i molt més, és el fruit de l'autenticitat, del saber sentir i de la voluntat a l'hora de treballar, de saber trobar la manera d'expressar-se, de comunicar-se i arribar.

Toni Vidal (es Castell, 1934) ha estat destacat, en tots els temps, com al gran fotògraf que és, sense haver de demostrar-ho. La seva fotografia xerra per ell, impressiona en el cervell del sensible que, encara que sigui d'una forma diferent, arriba a una nova dimensió de la seva mà.

"Vestits de ceba" és la culminació d'un treball, de tan immens sempre inacabat, de la col·lecció "Vegetals", un univers particular en què Toni Vidal s'endinsà gràcies al repte i a la invitació d'Àngel Crespo, un dels molts poetes amb els quals Vidal sent gran afinitat artística i personal. Crespo va convidar el fotògraf menorquí a la descoberta del que era per a ell una novetat.

Toni explica que, en un primer moment, el pertorbà la idea però una frase de Goethe ("Tot el que és assenyat ja està dit, només fa falta que cadascú ho digui a la seva manera"), li va donar la raó i l'impuls per començar a treballar. El resultat, abans que aquest llibre, han estat diverses exposicions. La de "Vestits de ceba" es va inaugurar el 8 de juliol de 2008 al Claustre del Carme, que han rebut el compliment generalitzat per l'excel·lència del treball. El treball d'una persona modesta i humil, tal i com li agrada que se'l reconegui, a més bondadosa i sobretot molt humana i treballadora.

"Vestits de ceba" és, d'entrada, indescriptible, s'ha de veure i s'ha de sentir. Cada imatge és una sorpresa, una descoberta, pura emoció d'una gran bellesa, i cada cop que es torna sobre les mateixes passes es produeix de nou la sorpresa, la descoberta i l'emoció de la bellesa. Hi ha una part de la vida captivada en el detall de la pell de ceba que es revela com quelcom més del que és per ser una cosa nova.

Toni Vidal no evita, als seus 78 anys, la recopilació d'un treball quantiós que ara posa en ordre com a bon perfeccionista que és. Nous positivats, exposicions i més llibres volten pel seu cap. Sap que prest es llançarà de nou a l'aventura de polir un nou món per a tots els que l'admiren i per a tots els qui encara l'han de descobrir.