TW
0

Enguany es compleixen quinze anys de les Ballades a sa Plaça que ofereix el grup folklòric es Rebost. Com va començar aquest projecte?
N.T.: La iniciativa va néixer per fomentar l'activitat comercial, per això es va iniciar a la Plaça Reial. Allà es va fer durant dos anys. Quan es va condicionar el Claustre del Carme i amb la intenció de donar-li una empenta tenint en compte que l'activitat a la zona havia quedat bastant apagada ens hi vam traslladar i allà hi hem continuat amb un públic molt fidel.

Aquestes ballades es celebren tots els dijous dels mesos de juny, juliol i agost. Quina afluència de públic té l'activitat?
M.V.: Cada setmana solen venir unes 250 persones i el mes d'agost gairebé dupliquem la xifra.

Quinze són molts anys de Ballades a sa Plaça. El grup pensava arrelar aquesta activitat tan fortament a la ciutat de Maó?
M.V.: No vas a pensar que la gent s'impliqui tant.
N.T.: Hi ha una parella que ve al Claustre del Carme a les set, quan l'actuació no comença fins les vuit i mitja. Quan venen nosaltres encara col·loquem cadires però ells esperen. A la gent li agrada venir perquè sent cançons que han escoltat tota la seva vida, porten els fills i néts i així també impliquen noves generacions en aquesta cultura menorquina.

Avui celebreu aquesta efemèride. Amb què es trobarà el públic?
N.T.: Començarà a les vuit i primer oferirem una mostra de roba tradicional. Explicarem les peces que portem de roba, com ens vestim tant els homes com les dones. Després farem l'actuació i celebrarem aquests 15 anys amb sorpreses. Estaran relacionades amb la cultura de Menorca i les festes.
M.V.: En podem desvetllar una, i és que com solem fer, a la darrera actuació repartim pastissets. Avui també ho farem ja que és la darrera de les Ballades a sa Plaça.
N.T. A més d'aquesta actuació d'avui, actuem al port de Maó dia 9 de setembre i participem a la romeria d'aquest dissabte.

Quin objectiu té el grup de ball, a més de fer gaudir el públic?
M.V.: Mostrar una part de la nostra cultura a través del ball, la música i les cançons i donar una continuïtat a la tradició.

Quan va néixer es Rebost?
M.V.: L'any 1991. L'any passat vam fer vint anys.
I quants membres hi participen?
N.T.: Una trentena entre balladors i la rondalla.