Surfista. Llorenç truyol practica el surf d'ençà 20 anys.

TW
0

Llorenç Truyol és el surfista que el passat dilluns, dia 6, va rescatar amb la seva taula de surf dues al·lotes franceses que es trobaven en perill per un corrent de mar a Cavalleria. Fa 20 anys que practica la seva afició i coneix bé les corrents marines d'aquesta platja, la seva preferida per surfejar, on es desplaça sempre que pot per practicar la seva passió. Llorenç Truyol vol que el seu testimoni ajudi a evitar nous riscos per a la vida de les persones i que l'Administració prengui consciència de la necessitat d'estudiar mesures de prevenció per garantir la seguretat dels banyistes en platges com Cavalleria, afectada pels corrents els dies de mal temps.

Com s'adonà que les dues al·lotes necessitaven ajuda?
Va ser el passat dilluns, damunt les cinc del capvespre. Feia surf a uns 50 metres de la línia de costa. Hi havia ones perquè bufava vent del nord. Vaig sentir a un pare com des de la platja cridava a les seves dues filles, d'uns 11 i 13 anys, que eren dins la mar. Vaig adonar-me que se les enduia el corrent. Tot va ser molt ràpid. Elles estaven surant, encara no patien símptomes de cansament o d'ofegament.

Com va ser el rescat?
El pare les cridava perquè tornessin a la vorera. I açò era un error perquè no haguessin aconseguit vèncer la força del corrent. Afortunadament, el pare no es va tirar a la mar per rescatar-les, sinó també s'hagués posat en perill. Me vaig atracar amb la taula de surf a les al·lotes i vaig dir-les que pugessin. Una d'elles sabia castellà i traduïa el que deia a l'altra. Llavors vaig sentir el pes de la responsabilitat de la situació. Jo anava nedant, arrossegant la taula i vaig dir-les que remassin amb els braços. Vaig optar per dirigir-nos cap a les ones i deixar la zona del corrent. Llavors, la força de les ones ens va dur cap a la vorera.

Com va reaccionar el pare?
L'operació de rescat va durar uns 15 minuts. Les dues al·lotes estaven espantades i no entenien la situació, perquè jo els deia que remassin enfora de la platja, cap a les ones, no cap a la vorera. Son pare seguia l'operació des de la platja, va ser un encert que no es llençàs al mar, perquè hagués agreujat la situació i s'hagués posat en perill. Vam arribar sans i estalvis a la vorera i son pare estava molt agraït. Després de fer-se públics els fets, em telefonà un conseller i m'agraí el que havia fet en nom del Consell.

Quin és el perill de la platja de Cavalleria?
No vull etiquetar-la com a perillosa, perquè els dies que fa bon temps no hi ha risc. Són els dies de mal temps, quan bufen els vents de component nord, quan hi ha perill. Com més mar hi ha, més força prenen els corrents, especialment el que es produeix al marge dret de la platja, a la vorera de les roques.

Els surfistes, els coneixeu bé aquests corrents, no és cert?
Cada platja és un món. Com que Cavalleria és un dels pocs llocs on es pot surfejar a Menorca quan hi ha ones, de tant anar-hi l'arribes a conèixer. Els surfistes ens beneficiam dels corrents, per tant els coneixem bé. Ens duen fins a les ones sense passar pena ni haver de remar, com si fossin un funicular.

Com a surfista usuari de Cavalleria, havia viscut mai un rescat?
Fa uns anys vaig ajudar a sortir de la mar un jove. Però molts companys surfistes han ajudat i ajuden a treure gent dels corrents. Fa anys que passa.

Què es podria fer per millorar la seguretat de Cavalleria els dies de mal temps?
Personalment, m'agraden les platges com més verges millor, sense cartelleria, boies, ni torres de vigilància. Però sí he de dir que davant aquest tipus de perill de la mar, crec que s'ha d'advertir i informar els usuaris de les platges. A Cavalleria l'únic que et trobes és un cartell que es limita a informar de que la platja no té servei de vigilància i demana precaució. El cartell es va posar després de la recent mort d'un home ofegat. Però no indica ni informa sobre quin és el problema. A simple vista, la gent que va a banyar-se no veu els corrents. Precisament, quan hi ha ones a la part central de la platja, on aparentment més quieta està la mar és on estan els corrents, especialment el més fort, al marge dret de la platja. La gent es pensa que on hi ha el perill és on hi ha les ones, però els corrents poden ser més perillosos.

Com a surfista amb experiència i usuari habitual de la platja, quines mesures proposa?
Seria recomanable que l'Administració responsable instal·lés un cartell que ben informi amb una fotografia de la platja i amb informació gràfica sobre on es troben els corrents, amb una llegenda com "Atenció: aquesta platja els dies de mar té corrents que són perillosos". No es tracta de fer por a la gent, sinó de fer-la obrir els ulls, de prevenir riscos. Ni un gran nedador podria superar una corrent com la de Cavalleria que es produeix quan hi ha moltes ones.

L'Administració assegura que no hi ha prou recursos per implantar un servei de vigilància i socorrisme, té alguna idea alternativa?
Desconec si és viable, però per exemple, els dies de tramuntana a les platges del sur els socorristes solen estar de mans plegades, i en canvi fan falta a les platges del nord. Si les administracions van escasses de doblers, ben planificada, aquesta podria ser una solució. Açò sí, si es posa vigilància que no ens prohibeixin a noltros la pràctica del surf com ha passat a altres platges!

A les xarxes socials el tema del rescat i la seguretat a Cavalleria ha eclosionat. Què opina?
S'ha de fer alguna cosa. La gent està preocupada perquè no tornin a passar fets com aquests. Els surfistes si veim algú en perill, acudim a ajudar, però no és la nostra feina fer de socorristes. Jo vaig tocar amb les mans la responsabilitat que comporta un rescat, perquè la integritat d'aquelles dues persones en un dia de mal temps depenia de mi. Hi ha un munt d'amics surfistes que han tret gent de la mar i continuaran fent-ho, però les administracions són les responsables de prevenir i informar per evitar els riscos.