La Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella ha presentat les X Jornades d'Investigació Històrica de Menorca que es celebraran els dies 30 de novembre, 1 i 2 de desembre al Cercle Artístic de Ciutadella amb el títol "Permanència Talaiòtica en el paisatge i la història de Menorca".
La consellera de Cultura i Patrimoni, Maruja Baíllo, durant la presentació de les Jornades que va tenir lloc ahir a la seu del Consell insular, va lloar la tasca que du a terme la Societat Martí i Bella i més concretament la iniciativa que tenen alhora de celebrar aquestes jornades que volen ser un suport més a la declaració de Menorca com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO.
Alberto Coll, president de la "Martí i Bella", i Carolina Moreno, presidenta del comitè organitzador, van detallar el programa que donarà inici amb la ponència de la catedràtica Margarita Orfila qui a més porta la direcció científica de les jornades. Els ponents de les X Jornades d'Investigació Històrica tenen en comú les importants aportacions que poden fer al treball que des de distintes entitats i institucions de l'Illa s'estan duent a terme amb el propòsit d'obtenir la declaració de Patrimoni Mundial per Menorca. El doctor Miguel Ángel Troitiño Vinuesa, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Complutense de Madrid, tractarà en la seva ponència del "Patrimoni cultural, societat i desenvolupament territorial" en què aprofundirà en la interacció entre la cultura i la societat. El doctor Jesús María Calderón, fiscal superior d'Andalucía, exposarà "La protecció jurídica del patrimoni històric. Un marc legal vulnerable" donat que s'ha demostrat que sense una legalitat que empari la protecció del patrimoni aquest és del tot vulnerable. Paul Rausell Köster, professor titular d'economia aplicada de la Universitat de València, introduirà "La creixent importància de l'economia de la cultura com estratègia pel desenvolupament local", un aspecte del tot rellevant per Menorca que presenta el seu espai natural, en què s'ubiquen els més de 1.500 jaciments arqueològics, com un objecte de desenvolupament turístic.
Per acabar Laura de Miguel Riera, que porta la subdirecció general de Protecció del Patrimoni Històric en el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, farà una aportació sobre "El procés d'inclusió de bens e la llista de Patrimoni Mundial: panorama actual i responsabilitats", una ponència del màxim interès per Menorca que ha d'implicar-se a fons en el seu interès per obtenir la nova qualificació de la UNESCO.
Margarita Orfila va incidir en la necessitat d'implicar la societat civil des de tots els àmbits possibles perquè la UNESCO sigui receptiva a incloure Menorca en la llista de Patrimoni Mundial. Iniciatives com la de la Societat Martí i Bella, va dir, formaran part del dossier que s'està redactant en què també es detalla la singularitat, quantitat, conservació, així com totes les investigacions de què és objecte la cultura prehistòrica de Menorca en els últims dos segles, com va observar Orfila.
Les jornades també oferiran una exposició fotogràfica de peces arqueològiques menorquines en museus del món i una exhibició de tir amb fona per part de l'Associació Menorca Tir de Fona.
El termini per presentar les comunicacions que es presentaran en el marc de cada ponència és fins el 5 de novembre.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.