Festes. La passejada dels gegants i les colles de grallers, la celebració de les solemnes completes i l’exhibició del jaleo van atreure l’atenció de centenars de persones amb ganes de fer festa. - Gemma Andreu

TW
0

El primer toc de fabiol, a càrrec del fabioler Antoni Sanz, a la porta de la façana principal de la Sala va oficialitzar l'inici de les festes en honor de Sant Jaume Apòstol. Una festa major que el pregoner municipal Diego Pons va anunciar pels carrers del poble, mentre que els membres de la Junta de Caixer van recórrer la població per convidar les entitats i associacions.

L'ambient festiu es va anar escampant a poc a poc per al poble, fins que un poc abans de les 16 hores va començar el replec de la qualcada, formada per uns 60 cavalls i presidida pel caixer batle Lluís Pons i el caixer capellà Joan Miquel Sastre. Mentre els diferents caixers i cavallers s'anaven incorporant a la qualcada, la Banda de Música de Ciutadella va amenitzar el cercavila amb l'acompanyament dels gegants i les colles de gallers i geganters. Pels carrers des Castell brollaven les notes musicals, el bon ambient, l'alegria i la diversió.

L'església parroquial del Roser va acollir la celebració de les solemnes completes, que va oficiar el caixer capellà Joan Miquel Sastre i que van comptar amb la presència dels membres de la qualcada, les autoritats i nombroses veïns del poble. Una vegada acabat l'acte religiós, els caixers i cavallers van assistir a una convidada a la casa rectoral. Mentrestant, centenars de persones passejaven pel carrer Victori fins arribar a l'Esplanada, lloc de concentració de les nombroses atraccions festives. Molt abans de l'inici del jaleo, la gent ja ocupava els seients col·locats als voltants de l'espai destinat per als cavalls o els llocs més privilegiats per observar els bots dels animals.

A les 20.45 hores, el caixer batle i el caixer capellà van apropar-se a l'escenari per saludar la banda de música, moment en que va començar a sonar la característica jota del jaleo. Centenars de persones estaven gaudint de l'espectacle que els caixers i cavallers protagonitzaven davant la Casa Consistorial, mentre altres centenars -molts d'ells joves- passejaven per la plaça i el carrer Victori, sempre exterioritzant la seva alegria i les ganes de passar-ho bé.

L'ambient de festa sana i la gernació que omplia la zona més cèntrica van caracteritzar la primera jornada de la festa de Sant Jaume, Per la seva part, Creu Roja va atendre petites incidències, a més d'una persona colpejada per un cavall que per precaució va ser traslladada a l'hospital Mateu Orfila.

Es Castell viurà avui el segon dia amb la diana florejada, la missa de caixers, el segon jaleo, les corregudes i els focs llençats des de l'Illa Plana, entre altres actes.