TW
0

autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella l'any 1930 i som la primera persona de Menorca que nom Joan Bosco i, diuen, que de tota Espanya. Som el tercer germà d'una família de 15. Jo només tenc 6 fills, tots casats, vol dir que són 12, que m'han donat 12 néts i 2 besnéts. Amb son pare del besnét i la meva dona, a ca nostra som 29. He viscut sempre a Ciutadella i hi voldria morir. Som molt santjoaner.

El vénc a veure, però no som a ca seva... on és que m'ha duit?
Açò és el meu taller de les idees.

Perquè vostè, qui té tanta manya, quin ofici va tenir?
Jo vaig començar a fer de pagès a Morvedre Vell, un lloc de roques on llauràvem amb bous, era el missatge major amb 12 o 13 anys. Després me van posar a ca n'Arbis. El meu ofici era de mecànic a la fàbrica de bijuteria. Després vaig posar fàbrica amb els meus germans.

I quines són les seves aficions?
Jo abans si tenia un moment lliure pintava. Llavors, me vaig dedicar molt a fer llatre quan me van donar una planta d'espart fi i la vaig començar a cultivar. I avui en dia faig de tot.

Amb quins materials?
"Palillos", pals de polo, xapes, llaunes, claus, argila, llenya, espart, pots... avui en dia hi ha uns "pegamentos" molt bons que un temps no hi eren, poses una goteta i queda tot ben aferrat.

Els seus fills han heretat aquesta habilitat seva?
Tenc un fill que pinta, i un nét que sap fer llatre. Tenc una estora començada, sense fi, i jo els dic que no l'han d'acabar mai. Quan ja no hi capin aquí dins, que se'n vagin dalt el Born si els donen permís per seguir-la fent, i aconseguiran l'estora més grossa del món.

De tota aquesta col·lecció, té fetes moltes coses amb motiu de Sant Joan, què en destacaria?
La portada que vaig fer per a la revista del diari "Menorca" l'any 2003, per jo va ser molt significativa, i en vam fer més de 1.000 estampes que reproduïen l'altar de Sant Joan de Missa, i a l'ermita les repartien als visitants. Llavors, les tres estampes de la Missa de Caixers. També vaig fer tota la qualcada en tinta xinesa. I tenc carotes de tots els estils.

I aquesta col·lecció de lladrioles?
Aquestes no les faig jo, me les duia un jove que feia de servent de Sa Beguda i sa veu que un cavaller les hi donava. Són autèntiques, jugades.

Vostè és molt santjoaner, què farà enguany?
Al carrer sa Font tenim un local que l'obrim per a tothom per Sant Joan. Hi ha dues portes i per una entren i per l'altra surten passant per l'abeurada. Avui ja hem comprat el gin i la llimonada per fer el compost. Pos tres carotes, que enguany són del meu fill. Tallam canyes i els cavalls entren i surten.

I amb la família?
Ara ja preparam el benerar del Dia des Be. Després d'anar a cal Bisbe, a fer-nos un retrat amb ell, perquè cada any ens el feim, anam a berenar tots junts. Divendres i dissabte ja començarem a fer formatjades, ensaïmades i xocolata. I esperam tenir qualque síndria madura.

No deu estar mai avorrit!
La feina no me l'acab. Sempre estic pensant, i si el que penses ho fas realitat, ja estàs ben arreglat!