Xerrada. Va reunir un centenar de persones interessades en el tema - Cris

TW
0

El Cercle Artístic va organitzar anit un debat per mirar d'analitzar els problemes que afecten Sant Joan des de diferents prismes per, d'aquesta manera, mirar de trobar propostes i solucions per reconduir aquest camí que sembla que han pres les festes de Ciutadella, i que fan que hagi sorgit una preocupació creixent pel futur de la tradició.

A la xerrada hi va participar l'alcalde de Ciutadella, José María de Sintas, ex caixer senyor i bon coneixedor de la festa des de dins. Per a De Sintas està clar que "els darrers anys s'ha perdut el respecte pels protagonistes d'una festa que té molts segles d'història". La causa, "la massificació, s'ha convertit en una macrodiscoteca de tres dies que poc té a veure amb el que suposa la bandera amb la creu".

Un altre dels participants, el director insular de l'Administració General de l'Estat, Antoni Juaneda, va incidir en què "tots, tret d'una minoria, volem respectar la tradició", tot i que no amagà que "els darrers anys, sobretot per l'aparició de nous mitjans de comunicació com internet o la pròpia IB3, així com el propi creixement natural de la festa, hi ha més coneixement de la festa i això implica massificació".

Per això, i per evitar que la degradació vagi a més, Juaneda creu que s'ha d'insistir en l'educació i la informació, en la regulació a través d'ordenances com la que s'ha creat, però també a l'hora de cercar solucions per limitar el nombre de barcos que arriben al port. A més, el director insular va exposar que enguany hi haurà més presència per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Història

Entre els ponents hi era l'arxiver municipal, Florenci Sastre, qui va recordar les paraules de Rafel Oleo i Quadrado, l'any 1868, en la primera publicació sobre Sant Joan. "La festa segurament desapareixerà", pronosticava el setciències ciutadellenc, en un context en què emergia la burgesia i la indústria i reculava el camp fins el punt que semblava que era el final.

"I ara estem en la mateixa situació", relacionà Sastre, qui va alertar sobre que "avui podríem dir que Sant Joan morirà d'èxit". Per evitar-ho, segons el capellà, "s'hauria d'evitar la comercialització de la festa".

Festa, alcohol i el respecte de la gent

El col·loqui va comptar amb la participació del sociòleg mallorquí Jaume Mas, que fa una vintena d'anys va descobrir Sant Joan i ha après a estimar la festa i respectar-la com a pròpia.

Mas va exposar una sèrie de factors que no justifiquen però sí expliquen el perquè de la massificació que ha sofert la festa. Així, parlà d'aspectes psicològics com l'invulnerabilitat que fa que la gent adopti conductes perilloses, pensant que res del que faci tindrà repercussions, i cercant, per damunt de tot, passar-ho bé, costi el que costi.

Aquí entren en joc l'alcohol amb "la creença que és sinònim de diversió". Així, per evitar els problemes derivats d'aquestes actituds, Mas creu que "s'han de posar límits, castigant les conductes irrespectuoses, com va succeir l'any passat a les avellanes, que es van cercar els culpables".

Per altra banda, Mas considera que és imprescindible millorar la informació sobre la festa per tal d'educar la gent. "Hi ha molta informació preventiva, però no gaire sobre què és i què suposa la festa".