Ajuntament. Un nombrós grup de caixers i cavallers van debatre amb l’alcaldessa les festes de Maó - Gemma Andreu

TW
0

Amb la intenció de formar un equip de treball per revisar els protocols de les festes de la Mare de Déu de Gràcia de cara l'any 2013, introduir millores i valorar canvis que s'han produït en els darrers temps a les festes, la Junta de Caixers i l'Ajuntament de Maó van convocar ahir a caixers i cavallers per tal de debatre vuit punts que se'ls proposava.

A més, es va parlar d'altres catorze punts que els mateixos assistents havien proposat els dies anteriors. Aconseguir una major agilitat en el ritme de la festa va ser una de les qüestions sobre les que caixers i cavallers van fer més aportacions.

Reconsiderar el sorteig del caixer fadrí i casat, principalment, així com l'elecció de les persones que acompanyen la Mare de Déu de Gràcia, van ser altres de les peticions més sentides. I sobretot s'insistí a l'alcaldessa Águeda Reynés, que ja que els havia convocat i que els volia escoltar, que es tingués en compte la veu de la majoria quan la Junta hagi de formalitzar finalment els canvis que es debatien.

El nombre creixent de cavalls participants a les festes de la Mare de Déu de Gràcia provoca, a més de retards i allargament dels horaris de cada acte, "embussos" que entorpeixen la festa. Caixers i cavallers demanaren que es revisi el tema dels convidats per tal de minvar la participació i poder viure així cada moment sense les frisseres a què es veuen sotmesos i que han provocat més d'un comentari fora de to.

No tan sols es parlà de caixers d'altres pobles convidats formalment des de l'Ajuntament sinó també dels convidats als que tenen dret diverses entitats participants a la qualcada. D'acord van estar també ahir els assistents a l'assemblea en la no obligatorietat de participar en les tres tandes de celebracions amb cavalls, és a dir dia 7 capvespre i dia 8 matí i capvespre i nit. I tots convingueren en anar més ben avinguts i col·laborar amb seny per tal que no es produeixin temps morts ni embussaments com ara passa a la volta de les canyes.

Respecte als sortejos una de les principals demandes és la d'exercir com a caixer fadrí, o caixera fadrina, pel que es prega que el càrrec sigui anual. També es sol·licità que els membres de la Junta vagin rotant sense possibilitat de repetir fins passats uns anys i que qui vulgui portar la Mare de Déu o acompanyar-la amb el cavall també pugui tenir més possibilitats.

Sortiren altres temes que mantenen encesos debats com ara la insígnia dels 25 anys que els assistents a l'assemblea optaren per mantenir i la petició a l'Ajuntament d'un augment de la dotació que reben que no els basta ni per ferrar el cavall, preu que l'alcaldessa Reynés va confessar desconèixer. Finalment els caixers van demanar que es repetís aquesta assemblea, que els havia semblat tan productiva, cada any i l'alcaldessa va dir que ho consideraria també.

L'anterior batle, Vicenç Tur, va comentar que es prepara per sortir a alguna qualcada.

El pregó torna al dia 6

L'equip de govern de l'Ajuntament acabat d'estrenar l'any passat introduí tota una sèrie de canvis en les festes de Maó que van provocar no pocs comentaris i fins i tot algunes indignacions.

Van prometre considerar rectificacions i compleixen en algunes d'elles. Águeda Reynés, que repetirà com a caixera batllessa pel que ja s'està entrenant, va informar que el pregó es tornarà a fer dia 6, dijous, ja "que no tindria sentit fer-lo dia 31 d'agost".

Altres novetats de l'any passat, com el repartiment d'aigua-ros dia 7 matí, també van exposar-se als caixers que van assegurar que no havia tingut gaire èxit, emperò sí que es prestaran a acudir a la Residència Geriàtrica.

La convidada de dia 8 l'any passat es celebrà després del darrer toc i enguany segurament es passarà al moment posterior del jaleo com venia fent-se anteriorment.