TW
0

Ferreries esdevingué ahir un esclat a favor de l'ús social i administratiu de la llengua pròpia, la catalana, mitjançant el rodatge d'un lip-dub que arreplegà més de 700 persones. Mai com el dia d'ahir, Ferreries no havia viscut, una jornada tant reivindicativa. La majoria d'entitats del poble, quinze, van aportar el seu suport a un projecte, una gesta que va esdevenir en un objectiu comú de tots el qui participaven, la reivindicació de la llengua pròpia i de l'ús quotidià en tots els àmbits de la vida social i administrativa.

De bon dematí, cap allà els nou, la plaça de l'Oar s'omplí de gent, era hora d'organitzar el lip-dub. Una volta situat tothom al seu lloc, es feu una filmació de prova, la qual s'inicià a la plaça d e l'Oar amb una glosa de Zès. Tot seguit, l'enregistrament enfilà cap el carrer de Dalt, el qual atapeït de gent, obria pas al càmera Albert Mir. Els mestres d'escola demanant escola pública i per a tothom, els clubs esportius reivindicant l'esport com a font de salut de vida; la coral Clau de Sol escampant la seva veu, clara vers la llengua que ens és pròpia; els dimonis animant la jornada; els escoltes, el club d'escacs, l'escola d'adults, Acció Cultural de Menorca, grups folklòrics, la banda de música, i d'altres con un grup de cavallers, plenament identificats amb la cultura popular i festiva de la nostra terra, o una formació musical plena de joves conscienciats.

El recorregut que tingué el seu inici a la plaça d e l'Oar s'enfilà cap a la costa de la Creu, carrer de sant Josep, des Forn, Sant Joan, Costa de ses Barreres, i Pla de l'Església, tot atapeït de gent que, amb un aire festiu, donava suport a aquest lip-dub ple d'intencions reivindicatives però també de celebració i de pinya.
La filmació que finalitzà al Pla de l'Església, arreplegant a tots els participants amb una plaça plena a pic de mall, esdevingué una festa, clara amb els objectius, de reivindicació i de rebuig als designis polítics.

Tota aquesta festa tingué un rerefons que donà contingut i sentit a la mateixa, un fons que es veu clarament reflectit a la glosa que inicià l'enregistrament, i que deia així: "Com si fos de rel divina, / identitat que perdura, / però amb mala conjuntura / tot lo nostro es discrimina: / per açò et cridem fort: vine / defensem llengua i cultura / de sa nostra terra menorquina".

La festa finalitzà amb música i bon ambient davant a Cas Vesins, i amb la satisfacció dels participants i dels organitzadors, que obtingueren un gran èxit d'assistència i d'implicació del poble. Al final, se superaren les expectatives i des de les nou del matí i fins passades les onze, Ferreries fou una festa multitudinària, amb un gran ambient i la convicció que la reivindicació és necessària.