TW
1

autofitxa
Em dic Sebastià Barber però tothom em coneix per Tian. Tenc 32 anys i sóc des Migjorn Gran. Estic ajuntat i treballo en un magatzem d'alimentació a Ferreries. M'encanten els cans, especialment la pràctica d'agility, amb n'Aiko i na Lluna, i també la fotografia. De fet, sóc el president del Club Agility Migjorn, que es va fundar el passat mes de setembre.

Quan es comença a interessar per la pràctica de l'agility?
Deu fer entorn a dos anys i mig quan amb la meva dona vam adquirir una cussa i la vam voler educar. Ens apuntàrem a classes d'educació canina. Després d'aquesta fase hi havia una secció d'agility i també ens hi vam apuntar. La feia Pere Sales, també des Migjorn, al Grup Caní des Mercadal. La pràctica ens va encantar.

I quan decidiu fer una passa més amb la fundació del Club Agility Migjorn?
Quan feia mig anyet que practicàvem agility, xerrant amb alguns amics i companys que també el practicaven en altres clubs ens adonàrem no acabàvem de sentir-nos identificats i va sorgir la idea de crear un club nou. Realment, vam donar la passa per Sant Antoni de l'any passat. Ho vaig comentar a Pere Sales i a ell li va encantar la idea perquè ho tenia en ment des de feia temps però no havia arribat a posar-ho en marxa. I es diu Migjorn perquè la majoria dels socis fundadors som del poble. Ho vam comentar a l'Ajuntament i aquest ens ha deixat uns terrenys a l'antiga depuradora des Migjorn. Actualment som uns 26 socis.

Quina és la filosofia del Club?
Pretenem la difusió d'aquest esport a Menorca que realment és un gran desconegut, i teníem la sensació que allà on estàvem no es feien passes per donar-ho a conèixer. És un esport molt polit i una pràctica per passar-ho realment bé.

Què implica la pràctica d'aquest esport?
Implica un vincle molt fort amb l'animal, una forma de comunicar-te amb ell que amb altres pràctiques és més difícil. I això obre un món que realment es desconeix. L'ensinistrament és del tot positiu perquè no existeix el càstig.

Potser que aquesta desconeixença de la que parla vagi encaminada cap a aquesta creença que hi ha càstig?
Hi ha altres modalitats d'esport on el càstig ha d'existir. Però en aquesta, la motivació del ca és xalar. De fet, ell frissa d'entrar a la pista d'agility perquè en ella xala com ningú. És un joc amb premi.

Quant temps es necessita per saber fer una pista completa d'agility?
Amb uns sis mesos ja es pot fer una pista, però després fa falta perfeccionament. Al club oferim un programa per a la gent que entra sobre educació canina on s'aprenen cinc ordres bàsiques i sol durar uns dos mesos. Després, es fan dos mesos més de pre-agility on es mostra conducció del ca. I finalment, dos mesos més d'agility.

Pot practicar agility tothom?
Pot practicar agility qualsevol persona de qualsevol edat i tot tipus de gossos, de qualsevol raça. Pertanyem a la Unió de Club d'Agilty (UCA) que accepta a tots els cans. N'hi d'altres que només deixen competir a aquells cans amb pedigrí.