Jordi Murillo Giralt - Arxiu

TW
0

Autofitxa
Sóc Jordi Murillo Giralt, tinc 33 anys i sóc de Barcelona, però fa sis anys que visc a Ciutadella. Fa més de 10 anys que estic fent programes de ràdio, a través de "25 Hombres". A l'illa hem creat Ctrl Z Menorca, una associació que està adherida al col·lectiu i que es dedica al ràdio-art. M'agrada dedicar el meu temps lliure a la cultura i l'art.

Què és el radio-art?

És una disciplina artística que utilitza materials sonors que es poden aconseguir a qualsevol lloc, mitjançant àudios generats tant per instruments com per qualsevol tipus de font sonora que permeti ser emprat per elaborar una peça artística. El radio-art empra fonts sonores com a material per a produir peces, fent una espècie de 'collage'.

Una de les tècniques utilitzades és l'apropiacionisme...

Sí, s'empra per fer peces de radio-art. És apropiar-se de fonts i materials sonors ja creats per crear un 'collage', una altra peça diferent. Agafem samplers, sons d'un noticiari, d'una pel·lícula o qualsevol so per crear altres productes. De fet, Ctrl Z Menorca som aquests dies a Barcelona per participar en el cicle "Dispositiu camp magnètic" que organitza l'entitat Gràcia Territori Sonor, per parlar de la cultura de l'apropiacionisme.

L'apropiacionisme pot tenir problemes amb els drets d'autor?

En principi no n'hauria de tenir, perquè, de fet, qualsevol creació es fa a partir de fonts anteriors. D'aquest tema en parla molt bé el documental "El manifest del remix", que fins i tot les pel·lícules clàssiques de Walt Disney surten de contes fets anteriorment. El fet d'apropiar-se o d'emprar coses ja existents forma part del món de la creació artística des dels inicis. No hauria de portar problemes en aquest nivell, una altra cosa és que alguns ens o algunes associacions que miren només pel lucre vulguin treure profit de creacions artístiques.

En qualsevol cas, quan emprau peces ja fetes utilitzau fragments més o menys curts?

Sí, generalment són fragments curts. Quan estàs fent una peça sonora, un 'collage', agafes trossos en funció del resultat que cerques. És com un 'collage' de fotografia, que agafes altres imatges per fer-ne una altra.

Quin origen té el radio-art?

Existeix des que existeixen fonts sonores, des que hi ha la ràdio mateixa.

És necessària una formació musical per fer ràdio-art?

És indiferent. En realitat no importa, es treballa amb un sentit musical. Generalment es busca més el sentit de la peça que no la musicalitat. És una qüestió estètica, es busca el contingut. Pot ser una peça musical, no musical. Depèn del que estàs creant.

Ctrl Z Menorca ha fet tallers a tots els Punts Joves de Menorca.

Sí, però els tallers eren de ràdio, no de ràdio-art.