TW
0

Autofitxa
Em dic Joana Segura Picó, tenc 77 anys i som de Muro (Mallorca), fa quaranta anys que visc a Ferreries. Som vídua d'en Joan Pelegrí, tenc dues filles i cinc nets. Fa uns 140 anys que existeix aquesta pomada, ja la feia la meva àvia, després la meva mare i ara jo.

A vostè tothom la coneix per la pomada, podríem dir miraculosa, què fa, com va començar?.
A ca nostra, a Muro, de petitona sempre la vaig veure fer, primer la meva àvia, després ma mare, la qual va morir als 62 anys i mom-pare, que també sabia fer-la, va dir-me què jo tenia que seguir fent-la; els altres germans no podien, hi ha una altra germana que en aquells moments era perruquera i cinc germans més i cap d'ells podia fer-se'n càrrec de la pomada i així va ser com jo vaig agafar el relleu.

Era una pomada per ús particular?
Que va, de molts pobles la venien a cercar per curar les morenes, cremades, escaldat, etc.., fins i tot de Palma. La veritat sigui dita, llavors no hi havia tanta cosa a les farmàcies com hi ha ara.

Vostè quan va arribar a Ferreries va seguir fent la pomada?.
La feia en privat, érem els pagesos de Calafi i el meu home no volia que la fes, creia que la gent es riurien de mi, però ell bé que l'emprava per curar les vaques quan tenien "mamitis".

Com va començar a fer-la de nou aquí.
A les amistat jo les proveïa de la pomada, però quan realment la cosa es va estendre, fou quan vaig curar una dona que es va cremar la cara quan, un pot de llet condensada, que ella escalfava, li va explotar, de llavors ençà la cosa sempre va anar a més.

Què opinen els metges de les qualitats curatives de la seva pomada.
El metge que hi havia a Muro, un dia li va dir a mom pare: mestre Jaume, si vostè patenta aquesta pomada vos faríeu ric – però mon pare li agradava molt el seu ofici, era former, i mai va pensar amb aquests coses. Sé que altres metges no han posat pegues perquè els seus pacients l'empressin.

Quines propietats curatives té?.
De les que n'estic segura són: per les cremades, úlceres, grans, fongs, vérbols, picades d'insectes, ulls de poll, morenes, escaldat, talls, psoriasis, herpes, al·lèrgies, i taques a la pell.

Té molta capacitat curativa?
I tant que sí, i d'altres que jo no imaginava, he curat a gent que l'havien d'operar i es posaren la pomada i no va fer falta fer-ho, també rompedures, mals d'esquena, problemes d'articulació de les mans, etc.

Què té aquesta pomada per ser tant efectiva.
És un secret, però entre d'altres coses, hi ha oli d'oliva, romaní, vi natural i cera d'abella. El procés d'elaboració és lent: bullir colar amb un sedàs, anant col·locant tots els ingredients, etc., una setmana no en basta per fer-ho. És curiós, mentre va bullint fa una renou especial i quan està apunt ella mateixa m'ho manifesta.

Ha d'estar satisfeta que ajudi a tanta gent a curar-se.
I tant que si, és molta la gent que em dona les gràcies, i no tant sols d'aquí, gent de tota Menorca i fins hi tot de fora. Una vegada en van telefonar d'Alemanya, i quina va ser la meva sorpresa que fou per dir-me que la pomada que ells havien comprat a una de les fires de que fem aquí a Ferreries, era miraculosa, fins i tot havia curat al seu ca, mira per on.

Amb vostè acabarà aquesta pomada.
Crec que no, hi ha una filla que potser ho segueixi.
Per acabar, com s'anomena aquesta pomada.
Pomada natural casolana (amb més de 100 anys de tradició)