TW
0

Menorca torna a ser protagonista de la prestigiosa revista "Serra d'Or". El número 622 de la publicació dirigida per Josep Massot i Muntaner presenta un dossier dedicat a l'Illa que, segons la seva coordinadora Josefina Salord, tracta "d'aspectes diversos de la realitat present de l'Illa des de la perspectiva del que és el resultat de processos transformadors i dinàmics al llarg del temps".

Sota el genèric de "Menorca: memòria del present", l'edició d'octubre de Publicacions de l'Abadia de Montserrat dóna veu a les reflexions -amb un valuós caire divulgatiu i literari- del coordinador científic de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i director de l'Enciclopèdia de Menorca, Josep Miquel Vidal Hernández ("De la Societat Maonesa a l'Institut Menorquí d'Estudis"); de la catedràtica de la Universitat de Granada, cap de la Secció d'Història i Arqueologia de l'IME i vicepresidenta de l'Ateneu, Margarita Orfila ("Maria Lluïsa Serra Belabre en el centenari del seu naixement"); del cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME, Ismael Pelegrí Pons ("La literatura menorquina: motius per a l'optimisme"); i del director en funcions de l'Observatori Socioambiental de Menorca, David Carreras Martí ("La majoria d'edat de la Reserva de Biosfera de Menorca").

"La iniciativa ha sortit de 'Serra d'Or'", explica Salord qui confia en afermar la col·laboració entre la revista i l'IME amb la fita de donar cabuda a més articulistes. "Aquest dossier es situa dins una tradició de monogràfics dedicats a Menorca des de l'any 1964", subratlla.

Divulgació illenca des de 1964
Al mític exemplar de "Menorca ahir i avui" - que s'obria amb una coberta on es reproduïa una fotografia de Sant Joan de Toni Vidal-, aparegué el famosíssim article del professor Jordi Carbonell, "La cultura a Menorca". Llavors s'encetà una tribuna amb grans autoritats d'època com Francesc de Borja Moll, Pilar Benejam, Mascaró Pasarius, Maria Lluïsa Serra, Joan Gutiérrez Pons, Martí i Camps, Duran i Canyameres o Alexandre Cirici, entre d'altres. El 2004 l'Ajuntament de Maó va fer una edició facsímil per commemorar els 50 anys.

A l'edició de 1964 li seguiren: el monogràfic "Menorca actualitat" (any 1991), amb articles, entre d'altres, de Salvador Castelló, Francesc Florit Nin, Joan J. Gomila, Joan F. López Casasnovas, Ignasi Mascaró, Antoni Moll, Maite Salord o la pròpia Josefina Salord; i "Menorca avui" (2002) amb textos de Miquel A. Limón, Sergi Marí, Vidal Hernández, Joan J. Gomila, Cristina Andreu i López Casasnovas.

La proposta de Josep Massot a l'IME s'aprovà en consell científic. Un interès amb la voluntat de configurar un dossier d'actualitat però amb una "perspectiva de tot allò que del passat integra el present". "Els quatre articles contemplen el present des de tot allò que s'ha anat fent fins a arribar aquí", afegeix. Així, a l'especial no podia faltar la visió de Vidal Hernández sobre l'IME arrel dels seus 25 anys de funcionament a manera d'un petit assaig d'història cultural amb una mirada des del camí iniciat en la societat maonesa del XVIII; les lletres al voltant de Maria Lluïsa Serra en el centenari del seu naixement, per Margarita Orfila; la literatura menorquina amb una espècie d'auditoria a càrrec d'Ismael Pelegrí que signa un text fresc i original amb la menció d'autors com Pau Faner, Maite Salord, Ponç Pons o Josep M. Quintana; i finalment la majoria d'edat de la Reserva de Biosfera a càrrec de David Carreras.