Presentació. Amador Alzina i Antònia Gomis, portaveus del MRPM, amb altres membres de l’entitat - Paco Sturla

TW
0

La XXXIV edició de l'Escola d'Estiu per a Ensenyants arriba enguany amb l'incertesa de la seva continuïtat pels retalls pressupostaris. El Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca ha organitzat per enguany un programa de ponències i tallers interessant, però sense tenir garantides les ajudes econòmiques de les administracions. Un fet que s'afegeix als més de 8.000 euros que el Govern balear encara té pendents de pagar de l'edició de l'any passat, que costà 20.000 euros. "Hem pogut abordar l'organització d'enguany pel remanent, però la majoria de ponents venen de fora i hi ha que pagar els desplaçaments i l'allotjament. Mentre les subvencions minven, els costos de la contractació dels conferenciants pugen", assenyalen els portaveus del MRP, Amador Marí i Antònia Gomis. Asseguren que les ganes i la il·lusió per a mantenir l'Escola d'Estiu per a Ensenyants hi són, però hi ha la incertesa econòmica per a poder continuar-la.

L'edició d'enguany es celebrarà aquesta vegada a Ciutadella, del 22 al 26 d'agost a l'IES Maria Àngels Cardona. El període de matrícula finalitzarà el proper dia 22 i ja hi ha 60 inscrits. L'any passat es matricularen 170 persones, entre professors, mestres, educadors i estudiants, que dediquen les seves vacances per a formar-se i reciclar-se. El preu de la matrícula és de 45 euros, però no arriba per a cobrir tots els costos d'organització.
L'Escola d'Estiu per a Ensenyants en aquesta edició seguirà parlant de competències.

"L'ensenyament per competències és una oportunitat per ajustar-nos millor a la formació que requereix una realitat canviant. Es tracta d'educar i ensenyar d'una altra manera més integradora, més humana, en un món globalitzat. Molts centres estan fent camí en aquesta direcció tot obrint perspectives engrescadores. Tanmateix encara hi ha aspectes a debatre i aprofundir", afirmen. El programa de l'Escola d'Estiu serà el marc per a reflexionar-ho i abordar els nous reptes, amb la invitació d'experts com Neus Santmartí.

A la vegada, els professionals de l'educació infantil podran gaudir d'un curs intensiu de psicomotricitat a càrrec de Bernard Aucoutourier, expert que ha estat convidat altres anys a l'Escola d'Estiu. L'acte de cloenda, obert al públic, comptarà amb Àngel I. Pérez Gómez, catedràtic del Departament de Didàctica a la Universitat de Màlaga. Oferirà la conferència "Exigencias y condiciones de un curriculum para el desarrollo de las competencias básicas en la era de la información y de la incertidumbre". Serà el dia 26, a les 11.30 hores.

Projectes menorquins
En les jornades es presentaran diversos projectes fets des de Menorca. "Tanc els ulls", és el projecte educatiu de fotografia i escriptura del fotògraf Carles Roig. També es presentarà la Unitat Didàctica sobre associacionisme elaborat per Gisèle Cousin i Anselm Barber; així com els contes "Corre, Miquel, que no t'agafin", de Biel Garriga i "Maria i el món", de Miquel Àngel Maria, que explica el comerç just als infants.