RENTADA. L’acte s’ha convertit ja en una activitat més dins de l’agenda santjoanera - Myriam Traïd / Llac

TW
0

Passaven cinc minuts de les cinc del capvespre quan els tres Pau Bosch anaven cap a l'estable. L'homo des Be, el descarregador i el caixer pagès de Tramuntana anaven a agafar el Be que ahir capvespre vivia la seva primera transformació, la que el fa passar d'un animal amb una llana marronosa a un be esponjós i blanc com la neu. La primera rentada de l'anyell, que enguany s'atraca als quaranta quilos de pes, s'ha convertit en un acte multitudinari que, entre família, amics, cavallers i afegits, reuní ahir a més de 200 persones al lloc de ses Tavernes.

El procés és senzill. El Be, a espatlles de Pau Bosch Salord, arriba fins a una banyera situada al pati del lloc. Una vegada dins, s'hi afegeix aigua, i després que l'animal sigui regat per primera vegada, s'agafa el sabó ja tradicional (d'una marca comercial que precisament té com a icona un be) i es comença a ben fregar. La feina no és fàcil, però de cada vegada són més les mans que ajuden. A més de la família, la Junta de Caixers també col·labora (ahir estava tota present a ses Tavernes), i també molts fillets. En algun moment, l'animal es resisteix. L'aigua no és precisament el seu medi natural. Ahir, algun bot del be dins la banyera va deixar remull a més d'un, entre crits i somriures.

Després d'ensabonat, el be es passa per aigua i es du damunt una taula. Allà, unes altres mans comencen una feina més meticulosa, la de desfer tots els embulls de la llana i treure la brutesa que l'aigua no ha pogut treure. Any rere any, són més nombroses les mans femenines que les masculines a l'hora de fer aquesta tasca.
Ahir es feren net dos bens, tots dos d'un pes similar. Demà i dijous es tornarà a repetir la rentada i, si fa falta, també dissabte.