JORNADA DE SORPRESES. La presència dels Reis Mags d’Orient va revolucionar Ciutadella, que per unes hores es va convertir en sinònim d’innocència, il·lusió i molts nervis - Cris

TW
0

Menorca va viure ahir una jornada de fantasia, il·lusió, nervis i grans dosis d'innocència. Després d'un llarg any d'espera Ses Majestats els Reis Mags d'Orient van desplegar tota la seva màgia per tal que cap fillet de l'Illa es quedés sense regals. Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats per una extensa comitiva, van visitar un per un tots els pobles i van contribuir a fer de la nit del 5 de gener una de les més especials de l'any.

Maó
Els Reis Mags d'Orient no van decebre en la seva visita a Maó. Passats uns minuts de les set del capvespre, Ses Majestats arribaren al port a bord d'un esplendorós veler des d'on ja van poder sentir els crits i l'emoció dels centenars de fillets que esperaven la seva visita.
Tot just trepitjar terra, Melcior, Gaspar i Baltasar van recollir de mans del batlle de Maó, Vicenç Tur, la clau de la ciutat amb la qual obririen a la il·lusió totes les cases de Maó.
Complerts els protocols de benvinguda a tants il·lustres visitants, la comitiva reial, formada per gairebé 300 membres, inicià un llarg recorregut que era tot just el principi d'una nit molt llarga. Les onze carrosses de la cavalcada començaren a fer camí carregades de regals.

Enmig d'una Costa de Ses Voltes plena a vessar, els Reis Mags partiren, en les seves renovades carrosses, rumb a la Plaça de la Constitució al ritme que marcava la banda de música de Dalt Sant Joan i el grup 7Ginets.

El moment més especial del capvespre va arribar amb l'entrada de Ses Majestats a la plaça de l'Ajuntament. Melcior, Gaspar i Baltasar, precedits pels seus ajudants, van arribar al punt clau de la festa entre una intensa pluja de caramels i cares d'absoluta felicitat dels més petits. Abans d'oferir el tradicional discurs, Ses Majestats van tenir temps per fotografiar-se amb els seus joves admiradors i atendre les seves peticions d'última hora.

Com cada any, Melcior, Gaspar i Baltasar van aprofitar la seva visita a Maó per dirigir-se als més petits i agrair-los la seva càlida rebuda. Els tres Reis Mags van coincidir en demanar als nens de Maó que en aquests dies en què tots estrenen joguets, tinguessin presents als fillets que no tenen la mateixa sort que ells. A més, Gaspar es va mostrar molt còmode a Maó però assegurà que la nit seria molt llarga. I és que les nombroses obres en marxa a la ciutat dificulten la feina. "Li demanaré al batlle que per l'any que ve faci un carril reis", va fer broma.

Finalitzat el torn de discursos, la desfilada continuà el seu camí rumb a un altre punt clau, el carrer de Ses Moreres. A banda de les tres carrosses reals, el "troncomòbil" dels Picapedra, les ballarines fitxes d'escacs i el betlem vivent van sorprendre els fillets, que no podien treure la mirada de l'espectacle. La carrossa menys popular, com no podria ser d'una altra manera, va ser la que portava muntanyes de carbó, tot i que més d'un intuïa que entre les juguetes hi hauria alguna sorpresa. La comitiva finalitzà el seu recorregut a l'Esplanada, des d'on els Reis Mags van iniciar el repartiment de regals.


Ciutadella
A Ciutadella, els Reis Mags d'Orient protagonitzaren una espectacular entrada a la ciutat pel Camí de Maó. Eren passades les 19 hores quan Ses Majestats arribaren carregats de bons desitjos i un estel de regals. La Comitiva Reial anava precedida de multitud de comparses, vistosos personatges, elegants patges i músics. Melcior, Gaspar i Baltasar estrenaren ahir el recorregut tradicional després de la reforma de Sa Contramurada i van ser rebuts per la il·lusió i l'alegria de milers de fillets i famílies. Els Reis d'Orient demostraren la satisfacció per la multitudinària rebuda i repartiren més de mil quilos de caramels al seu pas pels carrers de Ciutadella.

Molts dels fillets lluïren els fanalets creats en el taller organitzat per l'Ajuntament per donar la benvinguda a la Comitiva Reial. Els llumets il·luminaren la desfilada com petites estrelles. La intensitat de l'alegria dels infants es va empeltar per tot el poble, i aconseguiren despertar els somriures dels pares, mares, avis i adults.

En arribar a la plaça des Born, els Reis Mags van davallar de les carrosses i van aturar-se a l'Ajuntament per saludar la batlessa i els regidors. La Corporació municipal va donar la benvinguda a tan il·lustre visita. Ses Majestats oferiren un discurs on expressaren els millors desitjos per al poble i adreçaren un missatge d'alegria a tots els fillets i filletes ciutadellencs.

Després de l'acte, la desfilada reial continuà el seu pas, amb la novetat enguany de que la Comitiva Reial deixà les carrosses i vehicles a la Plaça des Born i Ses Majestats i acompanyants passejaren a peu per l'eix peatonal de Ciutadella. A la Catedral, es produí l'Adoració al Naixement, entre una multitud concentrada a la plaça. La visita dels Reis va ser intensa i despertà molts somriures i emocions. Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaren per Ses Voltes, la plaça Nova i Ses Palmeres i no s'oblidaren de repartir bons desitjos a l'Hospital. La darrera aturada va ser al monestir de Santa Clara, on van rebre les mostres d'estimació de les germanes clarisses. Al seu pas, els Reis d'Orient repartiren il·lusions a cada casa de Ciutadella. Va ser el dia de les sorpreses i la màgia, i Ses Majestats feren que tots els desitjos de grans i petits es fessin realitat. L'estel provinent d'Orient entrà a totes les llars i va encendre la llum a cada família amb el desig de felicitat i estimació.

Alaior
Una gran gernació va sortir ahir al carrer, en la que predominaven els infants, per veure la cavalcada de Reis d'Alaior, la festa de la il·lusió de petits i grans, la qual, en un espectacle de color i de lluentor, feren l'arribada a la població des de la zona escolar passant per Es Banyer i arribant a sa Plaça entre aclamacions, somriures i pluja de caramels. Abans, anunciaren l'arribada la Banda de Tambors i Cornetes i el Grup de Majorets fent exhibicions. Les seguiren set elegants i magnífiques carrosses engalanades i espurnejant festives, com promesa de joguines i obsequis per a tots. Els Reis, Gaspar, Melcior i Baltasar, escoltat cada un per dos cavalls i assentats en la seva brillant carrossa, i les altres portant el Patge Reial i el seu seguici, una representació del Naixement, una dels pastors i un vehicle ple dels embalatges on s'hi emmagatzemaven les joguines.
Arribant a sa Plaça, plena d'una colorista multitud, seguiren fent una volta pel carrer des Ramal i plaça des Ramal, per tornar a sa Plaça, des d'on es dirigiren a peu a l'església de Santa Eulàlia per retre adoració al Fillet Jesús.

A l'Església, plena de gent, foren obsequiats per la veu de Maria Camps que interpretà algunes peces nadalenques acompanyada a l'orgue per Antoni Pons i després de la cerimònia de l'Adoració la comitiva es dirigí a l'Ajuntament per a complimentar la Corporació Municipal i des del balcó central, dirigir un missatge de salutació i de pau al poble d'Alaior mentre, a la Sala d'Activitats Ciutadanes, es repartiren globus als infants. Una gran festa i una cavalcada brillant i molt atractiva, segons explica Arcadi Gomila.

Es Mercadal

Melcior, Gaspar i Baltasar no van faltar a la cita anual amb els nens i veïns des Mercadal. Acompanyats per la banda de música i de cavalls, la cavalcada va entrar al poble a les set de la tarda. Després que la comitiva recorregués el carrer Mestre Garí, es va dirigir a la residència d'ancians on els tres Reis van saludar els residents i els van fer entrega de nombrosos regals. Tot seguit, els Mags d'Orient es van traslladar a l'església parroquial per orar davant el betlem vivent. Finalment, la cavalcada es va dirigir a la Plaça Constitució on els Reis dirigiren unes paraules als assistents i van saludar personalment a tots els menuts que van pujar a la tarima disposada per a l'ocasió. A més, la pluja de caramels, confetti i globus va posar color i alegria a la visita reial, segons informa Sebastià Pons.

Ferreries
A lloms de tres imponents cavalls, les majestats d'Orient, feren realitat molts dels somnis de petits i grans que esperaven amb ànsia aquesta nit màgica. Feren la seva entrada a Ferreries pel carrer Verge del Toro, acompanyats de cinc carruatges plens de regals i d'una cohort de criats i ajudants amb torxes que obrien el pas. Es van dirigir, primer a l'església, on acompanyats d'un bon grup de persones cantaren cançons adients a la diada i després hi deixaren alguns presents. Encaminats cap a l'Ajuntament on els esperava la Corporació en ple, es dirigiren a tota la gent que omplia el pla de l'església. El seu discurs glosà el seu pas pels diferents pobles de l'Illa, fins arribar a Ferreries. Una volta descansats, començaren a repartir regals i joguines de tota mena, sense deixar de passar per cap carrer, perllongant-se al llarg de dues hores, segons informa Joan Janer.

Sant Climent
Hi havia nervis. No hi havia dubte. Ulls esglaiats, cara somrient i inquietud davant l'imminent arribada d'aquells personatges fantàstics procedents de terres molt llunyanes. Un efusiu repic de campanes i l'enrenou de cavalls galopant anunciaren que la llum d'Orient ja era a prop, que les tres Majestats estaven a punt d'aparèixer. "Que ja arriben!" se sentia repetir als nens. I una correguda per posar-se davant del pare, això sí, esporuguits i aferrats sempre a les cames. Després de saludar a petits i grans, baixaren dels cavalls per adorar el Betlem Vivent que els esperava. El ferrer, l'arader, el panader, el mercat, la taverna i com no, el Naixement on les tres Majestats van fer-ne l'ofrena, eren part d'aquella jornada d'innocència i satisfacció. Ja al Pla de l'Església, les tres figures reials oferiren un discurs carregat d'ironia que va provocar la hilaritat a més d'un. I és que recordaren, entre altres aspectes, les dificultats del trajecte d'arribada, amb els avions descontrolats i tots els treballadors malaltissos. També van voler recordar-se de la crisi i de les persones més desafavorides. Però malgrat això, anunciaren que venien carregats de regals i que estaven ansiosos de començar el repartiment.

Fornells
L'arribada reial a Fornells es va produir per mar, a bord del bot salvavides. Un gran nombre d'assistents s'aproparen al moll per donar-los la benvinguda i mantenir un primer contacte amb aquells éssers estranys però fascinants alhora. Fou a les 19.30 hores quan ses tres Majestats posaren els peus a terra ferma acompanyats per la banda de cornetes i tambors del poble que els esperava per iniciar el recorregut. La primera visita fou a l'església parroquial per, tot seguit, dirigir-se a la Plaça de s'Algaret i oferir el discurs més màgic de l'any.

Es Migjorn
És la nit més esperada de l'any, des dels més petits fins als més majors. I és que la nit de Reis és capaç de despertar la innocència i la il·lusió de tots amb els menuts detalls plens d'amor i d'estimació. Ahir fosquet tot el que fa uns dies estava plasmat amb burots a les cartes dels infants es convertí amb els regals, joguines i presents desitjats. Com cada any, els Reis arribaren amb la seva reial comitiva per l'entrada del poble. Migjorners i migjorneres, petits i grans, esperaven amb impaciència l'arribada dels tres savis. De cop una llumeta es descobreix a l'horitzó: és l'estel de Betlem que obria la comitiva. Les Bandes de Música i Cornetes i Tambors acompanyaven els tres Reis amb els seus sons i melodies rítmiques.

Melcior, Gaspar i Baltasar vingueren acompanyats d'un gran seguici: patges a peu amb torxes enceses, patges a cavall, i una curiosa carrossa amb regals i un sac de carbó destinat als qui durant l'any havien fet alguna pillada. Cada un dels reis anava en un petit carruatge acompanyat del seu patge reial. La comitiva avançava lentament, els nouvinguts des de l'Orient oferien caramels als més petits, mentre aquests els acceptaven amb els ulls ben esglaiats.

Després d'una petita volta al poble els Mags pujaren a l'escenari preparat al Pla de l'Església on adoraren el betlem vivent format pels infants de la catequesi. Després prengué la paraula el rei Gaspar qui dirigí un animat discurs a tots els presents. Després del parlament els infants pujaren a besar ses majestats i a tocar-los de prop. Un cop els Reis marxaren del municipi fou el torn dels patges que, casa per casa, repartiren els paquets de regals que deixaren els Reis, segons explica Llorenç Sales.

Es Castell
Els Reis Mags van arribar as Castell a bord d'un vaixell des d'on van poder divisar la gran quantitat de fillets que esperaven ansiosos la seva visita. A les 19.30 hores, Melcior, Gaspar i Baltasar trepitjaven Calasfonts i iniciaven un llarg recorregut que els va dur pels punts més emblemàtics del poble. Després de saludar les nombroses famílies que s'havien congregat al Club Nàutic, ses Majestats, acompanyats pels seus ajudants, van iniciar la desfilada rumb a la seva primera aturada, l'església del Roser. Allà, els més petits van poder apreciar amb detall la majestuositat dels Reis Mags i de les carrosses que els portaven. Enmig d'una gran expectació, la comitiva va emprendre camí cap a l'Ajuntament per continuar després cap el Centre de Cultura. Finalitzada la desfilada, els Reis van acomiadar-se dels fillets fins avui matí. I és que as Castell, Melcior, Gaspar i Baltasar treballen durant tota la nit per preparar de manera minuciosa el repartiment dels regals durant les primeres hores del dia 6 de gener.