TW
0

autofitxa
Em dic Dante Mercadal, som d'Alaior i tenc 73 anys. Estic casat amb na Mari amb qui he tingut tres fills. Tenim quatre néts, na Cristina, na Britta, n'Anna i n'Andreu. Encara que a dia d'avui estigui jubilat la meva primera professió va ser la de tallador de pell i després, vaig muntar, amb dos socis més, una fàbrica de sabatilles. M'agrada molt l'esport però, sens dubte, la meva gran afició són els escacs. També m'encanta el truc i el billar.

Diu que va muntar una fàbrica de sabatilles. Expliqui'm aquesta experiència.
Vam ser tres socis qui vam decidir posar una fàbrica de sabatilles. La vam obrir l'any 1964 i vam tancar el negoci l'any 1997. Així, la fàbrica es va mantenir durant 33 anys. Curiosament, quan noltros vam començar hi havia a Alaior unes 25 fàbriques i quan vam llevar-la crec que només n'hi quedaven quatre o cinc.

La seva gran afició són els escacs. Quan començà a interessar-se per aquest joc?
Va ser quan tenia uns 16 anys d'edat amb un amic, n'Idilio Paul. Ell va ser qui me'n va mostrar. Amb noltros va néixer el primer club d'escacs d'Alaior, el Club de la Cooperativa San Crispín i que, uns anys després, va passar a ser el Club del Centre Cultural i que encara es manté. Jo me'n record que vaig aprendre molt de l'experiència de la gent més gran que jugava, jo me'ls mirava, els observava i veia quin tipus de jugades feien. Un dia, crec que va ser la jugada més llarga que he fet mai, vaig partir cap a Ciutadella a primera hora del matí amb el correu i quan hi havia vuit hores que jugàvem vam haver de suspendre la partida perquè jo havia de tornar a agafar el correu cap a Alaior. Finalment, no vam recuperar la partida perquè jo vaig dir que la deixava fer.

I després va néixer el Campionat de Menorca.
Va ser per allà a l'any 1955. He quedat dues vegades en tercera posició de la màxima categoria. També vaig jugar en el Campionat de Balears, a Eivissa. Va ser l'any 1987 i me'n record que el campió només havia perdut una partida, la que va jugar amb jo. Ara, darrerament he participat en un torneig que es celebra a Benidorm que fa quatre anys que hi participo a més d'haver anat a diversos campionats d'Espanya de Veterans. Jo crec que dec tenir un centenar de trofeus. És que duc més de 50 anys practicant i jugant.

També ha donat classes d'escacs, veritat?
Uns anys vaig anar per les escoles a mostrar-los una mica com s'ha de jugar.

Quina és la base per fer una bona jugada, ser un bon jugador?
Que t'agradi molt i que quan comencis no et cansis de perdre. També fa falta molta constància, escola d'aquells qui en saben i sobre tot molta concentració. Jo sempre dic que els escacs desenvolupen la ment, et fan pensar molt i et fan espavilar i això és molt bo per a la persona. A part d'això, et fa desprendre molta adrenalina perquè jugues amb temps i quan veus que el temps se te'n va et poses dels nervis.

El club d'Alaior té molts de seguidors?
Som més bé pocs. N'hi ha molts que comencen però després ho deixen. Jo crec que en 50 anys han passat per la presidència cinc persones, la resta els he fet jo. Fa un parell d'anys que ens vam haver d'aliar amb els des Mercadal perquè ni ells ni noltros érem prou per formar un equip suficient.