Taller Xalubínia. Pere Pons, Natalia Tamayo i José M. Cáceres - t. x.

TW
0

Sis mesos després d'inaugurar-se oficialment el nou Centre Internacional de Gravat Xalubínia-Menorca, Pere Pons, José M. Cáceres i Natalia Tamayo es troben en la tessitura de no comptar amb una base jurídica que els aporti l'estabilitat que necessiten per tirar endavant el projecte. La iniciativa va néixer l'any 2007 com a proposta de l'Associació sense Ànim de Lucre Taller Xalubínia que va rebre el vist i plau del Consell i l'Ajuntament d'Alaior a través del Pla de Dinamització Turística i que, gràcies al projecte del Centre de Gravat, va rehabilitar l'antiga Escoleta des Ramal d'Alaior, una edificació de Francesc Femenies datada el 1810, on es troba el Taller Xalubínia.

La primera intenció de crear una fundació entre les tres entitats, Taller Xalubínia, Consell insular i Ajuntament d'Alaior, es va veure frustrada durant mesos fins que dijous els tres membres del taller van obtenir el compromís de les altres dues entitats de firmar un conveni que els garanteixi en el futur la continuïtat de les distintes activitats que ve realitzant el Taller Xalubínia i possibiliti la realització de projectes que estan sobre la taula i paralitzats a l'espera de la formalització oficial del conveni previ a la creació d'una fundació.

La falta de recursos econòmics per a l'equipament del centre a les portes de la seva inauguració i la falta d'entesa entre els principals membres del Taller Xalubínia i la Regidoria de Cultura d'Alaior han fet difícil un acord que ara finalment semblen haver aconseguit. El Consell aportarà els recursos que han de permetre el funcionament del centre i l'Ajuntament d'Alaior cedeix el local per a l'ús pel que s'ha adequat. La falta d'enteniment amb la Regidoria de Cultura sembla haver estat provocada per la intenció des de l'entitat pública de diversificar els usos de l'espai del centre, des del qual es defensa la possibilitat de gaudir-lo després d'haver-se materialitzat la seva rehabilitació a través del Pla de Dinamització Turística, aconseguida a partir del projecte Xalubínia.

Taller Xalubínia, a més de comptar amb el recolzament del Consell i l'Ajuntament, també ha obtingut ajudes de l'Institut Ramon Llull que va possibilitar el trasllat de l'exposició "Alisis 2010" a Nova York el passat setembre i es planteja, com associació sense ànim de lucre, poder obtenir més ajudes que complementin les assignades per les entitats menorquines.

Objectius del centre
El Centre Internacional de Gravat Xalubínia-Menorca neix amb la intenció de posicionar Menorca en els circuits internacionals d'art, especialment del gravat, amb la pretensió d'afavorir un altre tipus de turisme i de donar a la vegada sortida als artistes de l'Illa.
El Taller Xalubínia es va crear a Granada, l'any que ve farà vint anys, i centre la seva dedicació en l'ensenyament, intercanvi i promoció de l'art del gravat. Malgrat no comptar amb un espai adequat fins fa sis mesos, el Taller Xalubínia va iniciar la seva activitat produint exposicions amb representació de nombrosos artistes d'arreu del món, oferint cursos per a adults i per a infants a l'estiu.