TW
0

La Trobada de Glosa i vers Improvisat, organitzada per l'associació Soca de Mots, reuneix aquest cap de setmana a l'Illa a glosadors menorquins, mallorquins i bascos amb l'interès comú de mantenir viu aquest gènere de la cultura popular. Les actuacions celebrades anit a la Sala Multifuncional des Mercadal van tenir molt bona acollida i engrescaren el públic.
De Soca de Mots actuaren Joan Moll, Bep Moll, i Pere Pons, amb Lluís Janer i Pere Arguimbau, a les guiterres. En representació de l'Associació de Glosadors de Mallorca, protagonitzaren el glosat Mateu Matas (Es Xurí), Macià Ferrer i Antònia Nicolau (Pipiu). L'actuació final va anar a càrrec dels 'bertsolaris' Julio Soto, Miren Amuriza i Jone Uría, que per primera vegada participen a la trobada.

El model d'Euskadi és un referent per als glosadors menorquins. Segons Soca de Mots, l'aprenentatge de la glosa basca es fa a les escoles, dintre de l'assignatura d'euskera. També hi ha activitats extraescolars per aprendre a ser 'bertsolari' i hi ha escoles específiques. És un referent que l'associació voldria veure implantat a Menorca per a promoure el gènere del vers improvisat. "És una herència que ens han deixat els nostres avantpassats i una cultura que s'ha transmès de pares a fills que és necessari perpetuar", expliquen.

Pels glosadors menorquins compartir les experiències i els projectes que funcionen a altres cultures per a preservar la tradició del vers improvisat és enriquidor. També permet advertir les diferències i semblances d'un gènere de cultura popular que les associacions han aconseguit reviscolar. Per exemple, els 'bertsolaris' i els glosadors mallorquins comparteixen que el glosat es fa sense música, mentre que la glosa menorquina s'acompanya d'un sonador. També la glosa menorquina i mallorquina tenen la mètrica dels versos igual, mentre que els "bertsos" són més rics mètricament o bé donen més joc. "Els glosadors tenen llibertat per fer versos sobre qualsevol tema, hi ha glosats que plores de tristor i n'hi ha que plores de riure", comenta un dels glosadors. En canvi els 'bertsolaris', fan versos a partir de temes, que ahir a Es Mercadal, proposà el públic. Com a curiositat, la seva actuació comptà amb una traductora.

Segons el president de Soca de Mots, Moisès Coll, després d'uns anys de decadència, el món de la glosa està en un moment d'auge. "Hi ha molta gent jove implicada, interessada en el glosat, com també hi ha nous glosadors que no són joves". Els actes de la trobada continuaran avui amb una taula rodona que tindrà lloc a les 19.30 hores a la seu del Consell. A les 21 hores, hi tornarà a haver-hi espectacle de glosat. En aquest cas, els glosadors menorquins seran Fonso de La Llana, Paco Rotger, i Bep Guàrdia, amb la sonadora Anabel Villalonga. La trobada, en la seva setena edició, es consolida. "L'objectiu és donar difusió al món de la glosa i intercanviar experiències i coneixements entre glosadors de diferents cultures i territoris", diu Moisès Coll.