Llompart. Reconeix que li va costar acostumar-se al fred de Massachusetts - J.LL.

TW
0

L'interès per donar a conèixer la cultura i la llengua catalana va portar Júlia Llompart Esbert (Maó, 1982) fins a Massachusetts, on la jove menorquina ha tingut l'oportunitat d'exercir com a professora a la universitat de l'estat nord-americà.

Llompart, llicenciada en Traducció i Interpretació d'anglès i àrab, ja havia exercit la docència amb anterioritat tant a Menorca com a Barcelona i, a més, va treballar com a tècnica en àrab a l'Oficina d'Informació a l'Immigrant (OFIM) del Consell insular.
La maonesa va aterrar a Massachusetts a finals d'agost de 2009. Concretament, Llompart viu a Amherst, coneguda per ser la ciutat natal del poeta Emily Dickinson.

Com va sorgir l'oportunitat de marxar a Massachusetts?
Cada any l'Institut Ramon Llull treu places per a professors de català a l'estranger. Era una cosa que sempre havia volgut fer, així que m'hi vaig presentar. Em van triar per exercir la docència als EUA i, en concret, a la University of Massachusetts. Vaig decidir marxar de l'Illa durant una temporada perquè crec que aquesta és una gran experiència professional, tot i que la meva idea és tornar a Menorca per treballar per la llengua i per la nostra cultura. Per tant, vaig deixar la feina que feia com a tècnica d'immigració a l'Oficina d'Atenció a l'Immigrant (OFIM) del Consell insular, i vaig marxar cap a Massachusetts, on vaig arribar a finals d'agost de l'any passat.

Què és el que més li va cridar l'atenció en arribar a l'estat?
Em va sorprendre sobretot l'espai. Aquí viuen amb molt espai, el país és enorme, les cases són molt grans i tothom té jardí i cotxe gran. També em va sorprendre la natura perquè és una zona preciosa, plena d'arbres, llacs i animals com esquirols i mofetes.

Li va resultar complicat acostumar-se a la vida a EUA?
L'idioma no va ser un impediment per poder-me adaptar perquè ja parlava anglès. Em va resultar difícil adaptar-me al clima i als horaris de menjar. En aquesta zona dels EUA hi fa molt fred i hi neva molt i jo no hi estava gens acostumada. De totes maneres, les cases i tots els edificis estan molt ben condicionats per al fred. Tot i així, el que em va costar més va ser que pensava que la gent d'aquí seria més semblant a nosaltres. De fet, aparentment som molt semblants, però hi ha certes coses de manera de ser diferents, com per exemple que són molt més individualistes que nosaltres. És per això que al principi costa fer amics.

Fa vuit mesos que viu a Massachusetts. Quina valoració fa d'aquesta experiència?
De moment, l'experiència ha estat molt positiva. És una molt bona oportunitat tant professional, pel fet de poder ser professora universitària, com personal. He pogut viatjar molt per la zona i conèixer ciutats i llocs preciosos com Boston, Nova York, Salem, Cape Cod, Plymouth, Washington DC, Vermont, etcètera. És un lloc fantàstic per gaudir de la natura i per conèixer gent de tot el món.

Quines són les principals característiques de l'estat de Massachusetts?
El que més m'agrada de Mas­sachusetts és que és un estat molt verd i que es troba a prop de llocs molt diferents que val la pena veure, com Boston, Nova York, Vermont, Canadà, etcètera. Tot queda a cop de cotxe. A banda d'això, he de dir que a Massachusetts hi ha algunes de les millors universitats del món i, en aquest sentit, em sento privilegiada de poder-hi viure. A més a més, la zona és un lloc important pel que fa a la música. Pel contrari, el que menys m'agrada d'aquí és que, pel meu gust, de vegades són massa consumistes i tenen massa temes tabú.

A quina zona viu exactament?
Visc a un poble que es diu Amherst, on hi ha la universitat. Es troba al comtat de Hampshire i a la vall del riu Connecticut. És un lloc molt tranquil i m'encanta la sensació del matí de despertar-me amb el silenci o amb el cant d'algun ocell. La veritat és que Amherst és un lloc bastant bucòlic: els llacs, la neu... Aquesta és també la zona dels Five Colleges, hi ha quatre dels millors colleges i la universitat.

Treballa com a professora i dinamitzadora cultural a la Universtitat de Massachusetts. Quina és la seva tasca exactament?
A la University of Massachusetts sóc professora a la Facultat de Llengües, Literatures i Cultures i ensenyo tant llengua com cultura catalanes. A més, la meva funció és la de fer promoció de la llengua i la cultura per mitjà d'activitats relacionades amb el cinema o la diada de Sant Jordi, que també celebrarem aquí.

Quin tipus d'activitats porten a terme?
Una de les activitats culturals que hem preparat per aquest semestre a la universitat és un cicle de cinema català que va unit a la meva assignatura de cultura catalana. És un projecte molt interessant que estic preparant amb una altra professora del departament que, a més a més, és experta en cinema espanyol.

Què cerquen els alumnes que s'inscriuen a les classes de llengua i cultura catalanes?
Els alumnes que tinc a les classes són variats. En general, són estudiants de llengües que necessiten una altra llengua estrangera per a poder llicenciar-se i escullen el català. També tinc estudiants d'altres especialitats que simplement estudien català perquè ho necessiten per la carrera i perquè coneixen Barcelona o Gaudí o perquè han visitat algun lloc dels Països Catalans i els ha agradat. Aquí Barcelona està moda i gairebé tothom la coneix o n'ha sentit parlar. Per això, en general, els alumnes nord-americans estan bastant interessants en conèixer la cultura catalana, però sobretot en Barcelona.

Com és un dia a dia en la seva vida a Massachusetts?
Un dia a la meva vida aquí comença a les 7.30 hores del matí amb un gran silenci i calma. Dutxa i esmorzar tranquil·lament a casa, tot i que el cafè és molt dolent. Després, vaig cap a la facultat per preparar les classes i les activitats culturals. Normalment, ensenyo de les 10 a les 12 i després dino alguna cosa. A la tarda, assisteixo a alguna classe com a estudiant d'assignatures com portuguès, sociolingüística i cinema. Més tard, em trobo amb algun amic per anar a prendre alguna cosa a Amherst Coffee, el bar més popular del poble. Algun dia, vaig al cinema o a ioga i, quan fa bon temps, m'agrada molt anar en bici per la zona. Sopem molt d'hora i després aprofito per treballar una miqueta més a casa preparant classes.

Quant de temps ha de durar la seva estada als EUA?
De moment, fins al proper mes de maig segur que seré per aquí. Després, tot funciona amb renovació o no renovació.

La seva intenció és tornar a Menorca, no és així?
El dia de demà m'agradaria molt poder fer alguna cosa a Menorca relacionada amb el tema de la llengua i la cultura. Jo som menorquina i a Menorca m'hi sento molt bé i tota la meva família hi viu.

Suggeriments per la secció
"Menorquins al món"
e-mail: mariasp18@gmail.com