Participació. S’educa els joves en la relació amb el territori - Myriam Traid

TW
0

Fa vint anys que la finca des Pinaret va ser adquirida per l'Ajuntament de Ciutadella i es convertí en un espai públic. Des de llavors, aquesta àrea verda propera a la ciutat ha anat navegant amb més o menys encert i intensitat, albergant múltiples activitats, i ha servit per a l'oci i l'esbarjo de molts ciutadans.
Però l'afluència més significativa la constitueix l'alumnat dels centres educatius, que d'ençà el 1991 participen en les activitats d'Educació Ambiental del Camp d'Aprenentatge des Pinaret. Un programa que és possible a través del conveni entre l'Ajuntament de Ciutadella i la Conselleria balear d'Educació i Cultura, i que cada curs escolar beneficia uns 3.000 alumnes.

En es Pinaret es formen cada any joves en oficis relacionats amb els espais verds, jardiners i tècnics forestals. També diferents associacions culturals, d'escoltes, d'excursionistes hi organitzen activitats. Entrenen grups esportius, es troben amics, passegen vesins i tot un conjunt de persones que comparteixen un espai verd.

Els responsables del Camp d'Aprenentatge afirmen que "fins ara les diferents actuacions que s'han fet en la finca, promogudes per l'Ajuntament o per necessitats concretes d'alguns usuaris o associacions, no s'han planificat a llarg termini i poques vegades s'han dissenyat i dut a terme actuacions consensuades pels interessos comuns de tots els que compartim es Pinaret". Assenyalen que "també de vegades, al ciutadà li ha mancat informació sobre les accions que es realitzen, explicacions de perquè es fan i per a què serveixen. Tot i així hem anat avançam al llarg d'aquest anys, però pensam que ens queda pendent la feina de planificar les accions en comú i participar la gestió des Pinaret, cercant entre tots els usuaris possibles usos a aquest espai".

Els educadors del Camp d'Aprenentatge realitzen amb els alumnes activitats relacionades amb el medi ambient i itineraris interpretatius de l'entorn, la majoria de vegades com a part d'una programació de l'aula dels grups participants. "Valoram necessària i positiva la feina realitzada, però som conscients que aquesta no és més que una petita passa per al coneixement de l'entorn i de la seva problemàtica, i que encara ens queda molt a fer per a dissenyar i dur a terme programes en els que l'alumnat, a més de coneixedor, es senti actor i part implicada".

En motiu dels 25 anys de la creació dels Camps d'Aprenentatge de les Illes Balears, el Cercle Artístic acollirà divendres, dia 5, a les 20 hores, la conferència "Espais naturals compartits: experiències i propostes per a la participació". L'acte s'organitza per obrir la implicació social i el debat sobre com gestionar un espai verd públic com és es Pinaret. "Ens queda un llarg camí per avançar cap a una participació real en la gestió del territori que habitam", afirmen els educadors del centre, que consideren que "és necessari i urgent anar donant petites passes per participar d'espais concrets i sentits: un àrea verda, una plaça, un carrer. Aturar-nos a escoltar, reflexionar, dialogar, expressar, decidir i actuar".

La conferència vol convidar a obrir la reflexió "sobre com participar, quins valors comporten els processos participatius, quines experiències s'estan duent a terme en els espais compartits d'altres municipis, per clarificar algunes idees i replantejar-nos futures actuacions".
La ponència anirà a càrrec de María Sintes Zamanillo, llicenciada en Biologia Ambiental per la Universitat Autònoma de Madrid i Màster en Educació Ambiental per la UNED. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional en el camp de la comunicació, la formació i l'educació ambiental, des de diferents àmbits: ONG, Associació Quercus, fundacions privades (Fundació César Manrique, Lanzarote), administracions (ICONA, Programa de Recuperació de Pobles Abandonats, Ministeri de Medi Ambient), i com a professional autònoma.

Actualment, i des del 2001, treballa com a co-responsable de l'Àrea d'Educació i Cooperació del Centro Nacional de Educación Ambiental. Sintes Zamanillo està especialment dedicada a les relacions infància-ciutat, mobilitat sostenible i comunicació, i participació social en relació a la Red Natura 2000. Obrirà el debat per canalitzar propostes en benefici de l'ús educatiu i ambiental pel futur des Pinaret i els usuaris.