Es Castell viurà aquest divendres capvespre el seu primer jaleo | S. CASES

TW
4

Les festes des Castell ja són aquí. Carrers decorats amb garlandes, música i barres als bars i fira a la plaça Esplanada. Cases engalanades, cavalls enllestits i alguna que altra pomada a la nevera. Tot està preparat per a unes festes que s'esperen amb moltes ganes.

D'acord amb la tradició, els cavalls són els animals per excel·lència a les festes patronals de Menorca. Per això, són uns dels protagonistes, juntament amb els respectius caixers.

Aquest any será 60 el nombre de cavalls que participaran a les festes, tant demà, divendres, com demà passat, dissabte.

La caixera més joveneta des Castell serà Aixa Riera Gisbert. Nascuda l'octubre de l'any 2002, amb només 12 anys s'estrena a la qualcada. Afirma no tenir por, «però els meus pares sí que en tenen. Em diuen que no els hi fa gràcia», tot i que «entenen que m'agrada molt i que jo tenc moltes ganes».

Noticias relacionadas

La segueix Marino Rodrigo Preto, nascut a l'any 2000. Aquest serà el tercer any que participi i afirma que «em fa molta il·lusió, tenc moltes ganes».

Per contra, el cavaller de més edat a Sant Jaume serà en Jordi Borràs. Enguany farà 43 anys que surt a les festes, ja que des de 1972 només ha deixat de sortir un any a la qualcada.

Però en Jaume no és protagonista només per ser el cavaller més gran. També es l'únic des Castell que sortirà en família. L'acompanyaran els seus fills, en Marc, de 26 anys, i na Pilar, de 34. En Marc ho farà el primer dia i, na Pilar, el segon.

I és que per a molts, poder sortir a les festes és una de les fites més esperades. Fita que manté moltes tradicions com ara l'estil de muntar a cavall, que remet a l'època medieval pel que fa a la forma d'agafar les regnes amb la mà esquerre. Fita que començarà aquest divendres, a les 10 hores, amb el primer toc de fabiol a la porta de l'Ajuntament.