Reportaje

Sorpreses prehistòriques a Torralba d’en Salort

Les jornades de voluntariat per eixarmar jaciments han tret a la llum restes de possibles espais domèstics i l’entrada d’una cova d’enterrament

Gonçal Seguí, mostrant la boca de la cavitat descoberta pel col·lectiu que presideix. | Katerina Pu

TW
1

Les tasques de neteja que l’Associació de Voluntariat de Camins i Jaciments de Menorca realitza al poblat talaiòtic de Torralba d’en Salort ha permès descobrir l’entrada a una cavitat d’època prehistòrica, possiblement per a ús funerari, a més de les restes del que podria ser una casa. Arran de la troballa, la gestora del recinte, Pendent Serveis i Gestió SL, ha encarregat un projecte per tal de dur a terme un sondeig i poder valorar la importància de la descoberta.

L’empresa i l’entitat altruista han subscrit un conveni de col·laboració per explorar aquesta cavitat excavada en la roca. Les prospeccions aniran a càrrec dels arqueòlegs Carlos de Salort i Borja Corral i està previst que comencin quan el departament de Patrimoni del Consell insular concedeixi l’autorització, ja sol·licitada.

Per entrar a la cova cal estirar-se a terra. | Katerina Pu

Prospeccions

La troballa es va fer pública ahir, durant l’onzena de les jornades de neteja i eixarmat que s’han fet ja a Torralba d’en Salort. El president dels voluntaris, Gonçal Seguí, explicà que la descoberta va ser «per casualitat», quan van haver de retirar una pedra perquè pogués passar un camió que havia de retirar pedreny. Un integrant del grup va observar un forat, que ha resultat ser la boca d’una cova prehistòrica.

«Només s’hi pot entrar estirant-se a terra», ja que «en temps antic els pagesos la degueren omplir de pedreny i terra», apuntava Carlos de Salort.

Per ara es desconeix la rellevància que pot tenir la troballa, però «existeix la possibilitat que es puguin trobar restes» de l’època en què es va utilitzar la cova.

Unes pilastres suggereixen les restes d’una casa. | Katerina Pu

Quant a les restes de la possible casa, De Salort observa uns «pilastres i elements arquitectònics que segueixen l’estructura d’un espai domèstic», però també caldrà treballar a la zona, per retirar macs que s’han anat dipositant en aquell punt al llarg dels segles.

Des de l’empresa gestora del jaciment, el seu gerent, Rafel Duran, dona importància a la col·laboració amb els voluntaris, ja que permet la millora dels recintes. En la mateixa línia, De Salort valora aquesta tasca, que «ha permès descobrir aquesta cova a Torralba d’en Salort».

Una vintena de persones que fan intervencions a Sa Cudia Cremada i a diferents camins rurals

El moviment de voluntaris per al manteniment de camins rurals va sorgir ja fa anys, vinculat a l’Associació de Vesins des Castell. A poc a poc, la seva activitat va anar creixent, fins al punt que el col·lectiu es constituí com associació independent, amb la intenció d’ampliar el seu camp d’acció i arribar a altres municipis.

A Torralba d’en Salort, els voluntaris acumulen onze jornades de treball, i en coordinació amb les arqueòlogues Cristina Bravo i Irene Riudavets, han començat a treballar també al jaciment de Sa Cudia Cremada, a Maó.

Quant a les intervencions en camins rurals, fan tasques de manteniment al camí d’en Ballesta i tenen autorització per fer-ho al camí de sa Torre d’en Penjat, al terme des Castell, exposava ahir el seu president, Gonçal Seguí. Per altra banda, després d’haver-se reunit amb l’Ajuntament de Maó, aquest grup de voluntariat segueix esperant una resposta, per iniciar accions en vies rurals de la localitat. L’Associació de Voluntariat de Camins i Jaciments manté un vincle amb col·lectius com els Amics del Camí d’en Kane o la Penya Ciclista Ciutadella.