Un pòdcast per divulgar les cançons tradicionals de Menorca

Ràdio Far recupera el treball de recerca fet per la musicòloga Natàlia Sans el 2000

El treball de recerca musicològica de la fornellera Natàlia Sans ha inspirat a Ràdio Far l’edició del pòdcast. | Katerina Pu

TW
1

Ràdio Far va estrenar ahir el pòdcast «Cançons amagades», amb l’emissió del primer capítol    temàtic dels cinc que el formen, a partir de la investigació feta l’any 2000 per la musicòloga Natàlia Sans Rosselló (Fornells, 1970), que va centrar la seva tasca de recerca en la música tradicional menorquina. L’objectiu del pòdcast, que ha tingut un ajut de Patrimoni Immaterial del Consell insular, és divulgar el treball de recerca, les cançons i els personatges amagats durant la història de la cançó tradicional menorquina i la seva transmissió oral.

El punt d’inici del pòdcast «Cançons amagades» ha estat l’arxiu sonor de les entrevistes fetes per Natàlia Sans a partir d’una beca d’investigació de l’IME, que va donar llum a «Estudis de gènere en els romanços. El paper femení a Menorca dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i els rols en la transmissió de cançons», amb el resultat de l’enregistrament d’entrevistes i peces musicals basades en la transmissió oral que els folkloristes no haguessin recollit abans per estudiar-les, des d’una perspectiva de gènere. Ràdio Far ha recuperat gran part del llegat, donat el seu estat quasi inaudible de les entrevistes a causa de les condicions de l’època en què van ser enregistrades. L’equip de feina ha estat format per Cristian P. Coll, Xec Pons Sans, Aleix Arroyo, Júlia Salas Florit i Marina Enrich Genestar.

Capítols temàtics

Els cinc capítols del pòdcast, que tenen una durada d’entre 10 i 15 minuts cadascun, són els següents, segons explica Cristian P. Coll, coordinador des Far Cultural: Francesc Camps i les cançons amagades, que recullen les cançons que el metge i folklorista migjorner no va destacar en la seva recerca i que la musicòloga fornellera va analitzar al Quadern de Folklore nombre 71, precisament amb el títol de «Cançons amagades»;Cançons de pinyol vermell, que el folklorista directament va descartar per no formar part de la seva tasca d’entendre el folklore; La dona i el folklore menorquí, capítol que identifica la feina feta per Natàlia Sans com a musicòloga; Cançons del camp, que van ser recuperades de boca de la gent que vivia al camp; i Temps de porquejades, molt lligat amb l’anterior, com a exponent de la festa familiar en què també es cantaven cançons tradicionals.

Cristian P. Coll destaca la «feina única i excepcional que s’ha de reconèixer» de Natàlia Sans feta fa vint-i-cinc anys que va ser fruit de l’ajuda concedida per l’IME i que Ràdio Far ha reconvertit en un pòdcast. «Hi havia dos blocs, les cançons que tradicionalment s’han popularitzat gràcies al fet que un folklorista i divulgador com el doctor Camps va obrir a la societat i que es van cantar fora del context propi familiar, i després hi ha les cançons que hem volgut destacar que són aquelles que no es van popularitzar, perquè es van com a decantar, les cançons de pinyol vermell amb referències a la dona, la sexualitat, la intimitat que van quedar descartades i tal vegada cançons que el folklorista migjorner no va trobar interessants, tot i que al final eren igual d’interessants que les altres que avui en dia cantam en les festes populars», assegura.

El coordinador des Far Cultural assenyala que el projecte ha estat possible amb la utilització d’Intel·ligència Artificial i programes d’edició sonora que permeten aplicar filtres i eliminar residus i renou per recuperar la veu quan pràcticament eren inintel·ligibles, «podem entendre el que diuen les persones quan de principi la majoria de gravacions era just, just per agafar un registre escrit, no era per escoltar,    noltros a partir d’IA i de programes d’edició ho hem aconseguit, a part hem introduït una veu que es diu Natàlia creada a partir de la seva veu perquè participi en el programa, noltros sempre deim que el programa l’ha fet ella, noltros el que hem fet és aglutinar, posar un poc la nostra creativitat, però el programa el va fer ella    amb tota la seva recerca», subratlla.