Enric Taltavull, president del Coaib, i Manuel Peláez (área de cultura), van presentar ahir el programa. | Katerina Pu

TW
0

La Demarcació de Menorca del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (Coaib) dedicarà al patrimoni arquitectònic un cicle de conferències, amb l’objectiu de donar eines d’intervenció i facilitar el coneixement de com l’arquitectura contemporània contribueix al coneixement del patrimoni històric, mitjançant la rehabilitació d’edificis patrimonials i amb la construcció de centres d’interpretació que permetin divulgar els valors del patrimoni.

Aquestes jornades són una manera d’adherir-se a la declaració de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat, per part del Coaib. És així que estan preparant un programa, que incialment inclou quatre conferències i dues jornades intensives, aquestes dues, a celebrar en el Museu de Menorca, i que inclouran visites a béns patrimonials al dia següent. Concretament, a diverses torres de defensa (17 de maig) i a La Mola (24 de maig).

De fet, el cicle es va inaugurar el mes de desembre, amb una ponència a càrrec d’Enrique Bardají.
Centres d’interpretació

El Coaib dedicarà dues sessions amb doble conferència, per explicar la importància dels centres d’interpretació, a partir d’exemples o jaciments que han estat distingits amb el títol de Patrimoni de la Humanitat. S’analitzaran les solucions adoptades per a la museïtzació i difusió dels seus elements singulars, amb un equipament construït de bell nou, amb una obra d’arquitectura contemporània imbricada amb el significat i valors del patrimoni declarat Patrimoni Mundial.

Així, es comptarà amb la presència d’experts, com Antonio Campos, que ha participat en el projecte del Museu dels Dòlmens d’Antequera, o de Gabriel Ruiz, restaurador de la Mesquita de Còrdova.

El Coaib està gestionant el suport i el finançament del Consell insular, fet pel qual confien poder dur a terme les sessions en el Museu de Menorca, per la vinculació del centre amb l’objecte de les conferències.

El programa

Al Coaib

  • Demà: «Transmetre la manera d’intervenir en el patrimoni arquitectònic (...)», amb Lola Robador, de la Universidad de Sevilla.
  • 14 de març: Amb Jordi Garcés, arquitecte del Museu Picasso de Barcelona.
  • 4 d’abril: Amb María González i Juanjo López, de Sol89.
  • 11 d’abril: Amb Imma Jansana, especialista en projectes de paisatge a gran escala.

Al Museu de Menorca

  • 16 de maig: Jornada intensiva amb Antonio Campos, autor de la rehabilitació de l’Arxiu General d’Índies de Sevilla o el Museu dels Dòlmens d’Antequera; i Gabriel Ruiz, restaurador de la Mesquita de Còrdova.
  • 23 de maig: Jornada intensiva amb Fernando Cobos, especialista en fortificació i urbanisme medieval i renaixentista, i Fuensanta Nieto i Enrique Sobejano, autors del projecte d’ampliació del Museu Sorolla de Madrid o la Cité du Théâtre a París.