L’OCIM, amb set estudiants del Conservatori i l’Escola de Música de Ciutadella, va oferir un repertori inspirat en les nits parisines | Katerina Pu

TW
1

El Teatre Principal de Maó i el Teatre des Born de Ciutadella es van convertir el diumenge i aquest dilluns, respectivament, en dues grans revetlles al compàs  de les vetllades de París, la ciutat europea considerada com a un dels epicentres musicals més destacats de la història. L’artífex va ser l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM), dirigida per Francesc Prat, a la qual s’hi van afegir set estudiants del Conservatori de Menorca i de l’Escola de Música de Ciutadella, concretament en la primera obra, les polques i els bisos finals.

L’orquestra va començar el concert amb un compositor francès, Marc-Antoine Charpentier, interpretant el Preludi de «Te Deum» H146, amb els músics dempeus dalt l’escenari, una música  que els profans poden identificar amb la música capçalera de les connexions amb Eurovisió per als grans concerts i esdeveniments, simbolitzant la unió cultural d’Espaya amb la resta del continent europeu.

El concert va continuar amb les obres de dos compositors no francesos, però sí vinculats amb la seva obra a aquest país. Primer va sonar la «Simfonia núm. 85», de Haydn, popularment coneguda com «La reina», donat que era la simfonia favorita de Maria Antonieta, des que el 1787 va assistir a la primera interpretació de la nova simfonia en Si bemoll i se’n va quedar enamorada. I l’altre, va ser «Carnaval de París», Op. 100, de Johan Strauss I.

Noticias relacionadas

A continuació, el públic va poder gaudir de la música de dos compositors francesos: Emile Waldteufel, amb el  vals «Les Patineurs» i   «Pavane» Op. 50, de Fabriel Fauré, una peça molt famosa amb el solo de flauta acompanyada per l’orquestra, per conclure el programa amb les polques d’Strauss II «Campagne», «Annen» i «Trisch- Trasch».

El concert va comptar amb tres bisos, «Toreador», de l’òpera «Carmen» de Bizet, la «Marcha Radetzky» de Strauss, les dues en realitat fora del programa, i per acabar va repetir la polca «Trisch- Trasch», de Straus II.

Els set estudiants del Conservatori i Escola de Música de Ciutadella van sonar a la primera obra «Te Deum» de Charpentier i després a «Annen», «Trisch-Trasch» i els tres bisos.

Un programa amb la unió de música i naturalesa per al 2025

El concert de l’OCIM va servir també per donar a conèixer els concerts simfònics de 2025, amb la unió de la música i la naturalesa, i un espectacle per a la família amb el protagonisme de la cultura oral popular menorquina.

Els dies 8 i 9 de juliol, l’OCIM interpretarà al Teatre des Born i al Teatre Principal de Maó, respectivament, la «Simfonia núm. 6, Pastoral», de Beethoven, i la «Representació del caos», de Haydn, en el Festival de Música de Joventuts Musicals de Ciutadella i Maó.

La setmana següent, l’orquestra viatjarà a Tunísia per oferir el 19 de juliol un concert al monumental amfiteatre romà d’El-Djem, amb un repertori de Schubert, Mozart i el compositor menorquí Nicolau Manent.

A la tardor, el 17 d’octubre, el ‘Principal’ de Maó acollirà un concert amb la «5a Simfonia» de Schubert i la «Simfonia núm. 40» de Mozart, amb un programa per als amants de la bellesa clàssica que el dia 19 es repetirà al Teatre des Born.

També a la tardor, en unes dates encara per concretar, el protagonisme serà per a la trilogia d’Haydn «Les hores del dia»: la simfonia «El matí» serà amb una visita guiada a un jaciment arqueològic del llevant a càrrec d’Amics del Museu de Menorca; la simfonia «El migdia» amb una breu excursió a un lloc del centre a càrrec del GOB; i la simfonia «El capvespre» amb una observació astronòmica al ponent a càrrec de Polaris Menorca.

El darrer gran esdeveniment serà el Concert de Cap d’Any els dies 29 i 30 de desembre al ‘Principal’ i a ‘Es Born, inspirat en el 150è aniversari del teatre de Ciutadella i amb obres que també compleixen aquest aniversari: «Carmen», de Bizet, «Peer Gynt», de Grieg i els valsos i polques de la família Strauss.

Però abans dels concerts simfònics, el 29 de març s’estrenarà as Born «L’amor de les tres taronges», amb els Musinautes i l’actor Àlvar Triay.