El conferenciant Luis Alejandre (esquerra) i els membres del consistori.   

TW
3

El general Luis Alejandre Sintes va oferir aquest dissabte la conferència commemorativa del 253 aniversari de la fundació des Castell, que va tenir lloc a la sala de plens de l'Ajuntament. Amb el títol de «La història des Castell, vista el 2024», va subratllar la petjada política, econòmica i cultural al llarg de dos segles i mig de tres països, Regne Unit, França i Espanya, i també de Hannover.

Luis Alejandre va fer una introducció amb les dates històriques des de la construcció del Castell de Sant Felip per l'enginyer Giovanni Battista Calvi el 1550, passant per la primera dominació britànica amb la Guerra de Successió, l'ocupació francesa amb la guerra dels Set Anys, la segona dominació britànica quan s'enforteix el disseny del castell, la dominació espanyola amb la demolició de la fortalesa, la tercera dominació britànica amb el general Stuart el 1798, i la devolució definitiva de l'Illa a Espanya amb el Tractat d'Amiens el 1802.

Va continuar amb la posterior constitució del poble des Castell i la seva evolució lligada amb la construcció de la Mola, les immigracions d'eivissencs i mallorquins fins que el 1872 va deixar de ser un terme parroquial per constituir-se com a poble, a més de referir-se als períodes històrics del segle XX, l'època del turisme, la vinguda de gent de Jabalquinto, entre altres aspectes.

Alejandre va recordar la creació des Castell el 1771, amb la labor feta per l'enginyer Patrick Mackellar, a més de destacar el plànol de Durand, que proposava fortificacions en ambdós costats del port de Maó i traslladar la Raval de Sant Felip per construir un poble a Cala Teulera. El conferenciant va assenyalar que es referia al Llatzeret que en aquella època no era un illot, sinó una península, mentre que amb visió de futur ubicava una fortificació a Sant Felip i l'altra a la Mola. A més, va apuntar que els britànics tenien previst a la plaça d'armes aixecar una església anglicana i també el palau del governador, amb el que es Castell podria haver estat la capital de l'Illa.

La conferència va comptar amb una gran assistència de públic.

Inicis

Alejandre va apuntar l'origen des Castell a partir d'unes petites cases dels obrers i soldats que estaven adossades al castell de Sant Felip a mitjan segle XVI, com descriu molt bé l'historiador Pere Riudavets, amb l'advertència de John Armstrong de l'ús que els enemics podrien fer d'aquestes cases per atacar el castell de Sant Felip.

Així, es va aconseguir que sa Raval s'apartés el màxim de la fortalesa militar, amb la creació de sa Raval Nova, entre la cala de Sant Esteve i l'actual cementeri municipal, i el posterior trasllat a la planícia entre Cala Corb i Calesfonts, un emplaçament que permetia els drenatges, amb una font important, amb el disseny amb esquadra i cartabó de Patrick Mackellar, amb plaça central i carrers paral·lels i perpendiculars, a 45 graus de la tramuntana perquè aquesta no donés de ple, disseny d'enginyers militars que va definir com a una petita joia.

També va destacar que quan l'església del Roser es va traslladar a l'actual emplaçament les primeres 1.000 lliures que van arribar a l'Illa, 600 procedien del governador britànic i 400 dels oficials de Hannover, el que manifesta que no eren contraris al fet que l'església catòlica s'instaurés al nou poble.

Les cinc preguntes

Per què es va construir el Castell de Sant Felip?

A principis de setembre de 1535 una flota de naus turques amb el comandament de Barbarossa va atacar i saquejar la ciutat de Maó, per la qual cosa el rei Felipe II va ordenar la construcció del castell de Sant Felip per l’enginyer italià Giovanni Battista Calvi.

Quin enginyer va dissenyar el poble des Castell?

El poble des Castell va ser dissenyat el 1771 per l’enginyer militar britànic Patrick Mackellar, que va aplicar el model propi del neoclassicisme, definit per la seva trama urbana ortogonal, amb la plaça d’armes i carrers paral·lels i longitudinals.

Per què es va traslladar el Raval a l’actual ubicació?

Per la perillositat que representava per a les cases en què vivien els obrers i els soldats del Raval la seva proximitat al castell de Sant Felip, que era un lloc estratègic de defensa de l’entrada del port de Maó i de l’lla en general.

Quina altra ubicació s’havia plantejat?

Un plànol dibuixat per Durand de 1709 plantejava la ubicació del nou poble al Llatzeret, quan estava comunicada amb un istme, amb la fortificació d’ambdós costats del port de Maó, és a dir, a la zona de Sant Felip i de la Mola.

Podria haver estat es Castell la capital de l’Illa?

Els britànics tenien previst construir a la plaça d’armes una església anglicana i també el palau del governador. Per aquest motiu, Luis Alejandre deixa caure la possibilitat que d’haver-se fet realitat, es Castell podria haver estat la capital de l’Illa.